Updates

Aandelen Nederland

Altice Europe

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASR

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Walmart

Advies
houden
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
houden
Aandelen Nederland

NIBC

Advies
verkopen

Updates

Aandelen Nederland

Altice Europe

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASR

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Walmart

Advies
houden
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
houden
Aandelen Nederland

NIBC

Advies
verkopen
Opinie Karel Mercx, 10 apr 2019 16:00

Column: de bitcoin leeft weer

0 0 Leestijd ongeveer

Op 2 april sloeg de vlam in de pan op de bitcoinmarkt. De prijs ging in 48 uur tijd met 30% omhoog van $4125 naar $5345. In de slipstream ging de meerderheid van de 2157 verschillende cryptomunten ook sterk omhoog, voor een totaal van tientallen miljarden dollars.

Er was geen aanwijsbare reden voor de stijging. De belangrijkste reden dat ik negatief ben over de cryptomarkt is omdat de meeste mensen bitcoins kopen in de hoop slapend rijk te worden. De bitcoin-enthousiastelingen zeggen dat ze een alternatief hebben gevonden voor het huidige financiële systeem, maar het is opvallend hoe de bitcoin intussen meebeweegt met de gevestigde financiële markten.

Het beste jaar voor het nemen van risico in de afgelopen tien jaar was 2017. Bijna elk aandeel ging sterk omhoog en ook nog eens zonder grote uitslagen. De bitcoin ging een heleboel keer over de kop. In januari 2017 zette ik in het Grootste Online Beleggersdebat van Nederland de bitcoin bij een van mijn drie posities waarover ik het meest enthousiast was in 2017. De reden dat ik dit erbij zet is niet omdat ik wil pochen, maar om te laten zien dat ik niet altijd negatief ben over crypto ‘s.

Het is helemaal niets is of helemaal geweldig, dat is wat mensen in de cryptomarkt vaak lijken te denken. Een tussenweg is er niet, laat staan mensen die van mening veranderen. 2018 was het jaar dat de aandelenmarkten en de meeste andere asset classes slecht presteerden. Op het moment dat de bodem onder de aandelenmarkt in december vandaan viel, viel ook de bodem onder de cryptomarkt weg.

De beste jaarstart voor aandelen heeft ook de hebzucht van de cryptobeleggers weer flink aangewakkerd. Ik geef toe dat cryptogeld handig is voor mensen die in hogelonen-landen zijn gaan werken en geld willen sturen naar familie in lagelonen-landen. De huidige transactiekosten voor het overboeken van geld zijn niet alleen belachelijk hoog; het duurt ook nog eens lang. Maar dit stuwt niet structureel de prijs omdat de tegenpartij meteen het geld weer omwisselt naar de lokale valuta.

De haven in Rotterdam is een voorloper op het gebied van blockchain. De haven gebruikt dit systeem om kosten te drukken en precies te weten wat er in een container zit en waar die is. Maar dit duwt de prijs van crypto ’s echt niet omhoog.

Mocht er in de toekomst een crypto-toepassing komen waardoor er structureel geld naar de asset class gaat stromen, dan verwacht ik dat één van de bedrijven die meer dan een miljard dagelijkse gebruikers hebben, met een eigen cryptomunt zal komen. Denk bijvoorbeeld aan Google, Facebook of Apple. Die cryptomunt zal de huidige bitcoin wegvagen.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!