Updates

Aandelen Nederland

Nieuwe Steen Investments

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Philips

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Sligro

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Intel

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Johnson & Johnson

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen

Actueel advies

Advies van de dag Peter Schutte, 16 apr 2019 12:00

Brunel op het vinkentouw

0 0 Leestijd ongeveer

Detacheerder Brunel kan terugkijken op een zeer goed 2018. Nu de eerste signalen van een herstel van de investeringen in de energiemarkt zich aandienen, lijkt ook voor dit jaar groei gegarandeerd.

Na de uiterst zwakke jaren 2016 en 2017 maakt Brunel momenteel een sterk herstel door. Deze opleving is vooral ingegeven door het succesvol ten uitvoering brengen van de diversificatiestrategie. Waar Brunel tot voor kort zwaar op de olie- en gasindustrie leunde en rake klappen opliep door een investeringsstop bij de grote olieconcern, is er nu sprake van een wat evenwichtiger beeld.

De divisie olie en gas was vorig jaar nog goed voor 28% van de omzet, tegen 32% in 2017. Mijnbouw (van 3% naar 6%), infrastructuur (van 4% naar 6%) en ook duurzame energie winnen duidelijk terrein, Daarnaast blijft ‘automotive’ met 10% van de concernomzet een belangrijk segment. Een en ander is gegoten in een aangepaste geografische organisatiestructuur, waarbij het mondiale karakter van de energiesector minder prominent naar voren komt.

Lichtpuntjes energiesector

Dit alles neemt niet weg dat Brunel klaar is om te profiteren van een herstel in de olie- en gasmarkt. Dit herstel wordt alom verwacht in de loop van dit jaar, waarbij de eerste signalen al zichtbaar zijn. Zo liet ExxonMobil onlangs weten het investeringsniveau met 10% of meer op te krikken vergeleken met eerder begroot. BP benadrukte deze week dat er de komende decennia nog duizenden miljarden geïnvesteerd moeten worden in de winning van fossiele brandstoffen. Dit om aan de groeiende mondiale vraag te voldoen.

Brunel-topman Jilko Andringa zei bij de publicatie van de jaarcijfers al dat de sterke groei van 2018 zich in de maand januari van dit jaar heeft doorgezet. Gezien de overige signalen uit de markt zie ik genoeg redenen om aan te nemen dat 2019 wederom een sterk jaar gaat worden voor Brunel. De groei in de verschillende sectoren vlakt wel af, maar een herstel in de energiesector kan de winstgevendheid naar een hoger plan brengen.

Als een huis

Ondanks de moeilijke jaren staat Brunel financieel als een huis. Er is zelfs sprake van een nettokaspositie van €2,06 per aandeel ultimo 2018. Dat geeft ruimte voor investeringen en de uitbetaling van een goed dividend. In aanloop naar de eerstekwartaalcijfers, die op 3 mei gepubliceerd worden, verhoog ik het houdadvies naar ‘kopen’.

Waardering niet te hoog
Brunel boekte over 2018 een groei van het ebit met 90% tot €34,1 mln en de winst per aandeel steeg zelfs met 173% van €0,15 over 2017 tot €0,41. Dat is nog ver verwijderd van de recordwinst van €1,02 uit 2013, maar voor dit jaar lijkt een winst per aandeel van €0,60 zeker tot de mogelijkheden te behoren, met flink verdere groeimogelijkheden de jaren erna. De huidige koers van €13,78 bevat nog het dividend van €0,25 over 2018 en weerspiegelt een koers-winstverhouding van circa 23. Dat is hoog binnen de sector, maar daar staan stevige groeikansen en een ijzersterke balans tegenover. Bovendien blijft Brunel een uitgelezen overnamekandidaat. Oprichter Jan Brand bezit nog altijd 62,38% van de stukken en mag toch zo langzamerhand wel eens van zijn pensioen gaan genieten.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!