Updates

Aandelen Internationaal

Johnson & Johnson

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Marel

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Beter Bed

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

JPMorgan Chase

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Goldman Sachs

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASMI

Advies
kopen

Updates

Aandelen Internationaal

Johnson & Johnson

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Marel

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Beter Bed

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

JPMorgan Chase

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Goldman Sachs

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASMI

Advies
kopen
Analisten Stephen Hendriks, 14 apr 2019 11:00

Waarom obligatiebeleggers veel positiever zijn over telecom dan aandelenbeleggers

0 0 Leestijd ongeveer

Obligatiebeleggers beleven meer plezier aan telecom dan aandelenbeleggers, stelt Morgan Stanley.

De Europese telecomsector wordt positief beoordeeld door beleggers in bedrijfsobligaties, constateert Morgan Stanley. Zo haalde Vodafone de afgelopen twaalf maanden maar liefst €18 mrd aan nieuwe schuld op bij beleggers. Ook betalen Europese telecomconcerns gemiddeld een steeds lagere rente over hun schulden. Eind 2016 betaalde bijvoorbeeld Deutsche Telekom een gemiddelde coupon van 5,3% over zijn uitstaande obligatieleningen en eind vorig jaar nog maar 3%, berekende Morgan Stanley.

Ook Telefónica profiteert van lagere financieringslasten. Van eind 2016 tot eind 2018 is de gemiddelde coupon die het Spaanse telecombedrijf aan zijn obligatiehouders betaalt gedaald van 5,4 tot 3,4%. Bovendien wist Telefónica de gemiddelde looptijd van de uitstaande obligaties van zes naar negen jaar te verlengen.

Zorgen

Obligatiebeleggers vinden in telecom een sector die een stabiele kasstroom genereert. Bovendien snijden de telecombedrijven flink in de kosten en profiteren zij van een gunstig belastingregime. Dat heeft er toe geleid dat obligatiebeleggers zich de afgelopen jaren geen zorgen over wanbetalingen hoefden te maken, concludeert de zakenbank.

Aandelenbeleggers kijken heel anders tegen de Europese telecomsector aan. Over de afgelopen drie jaar heeft de sector 33 procentpunt slechter gepresteerd dan de brede Europese aandelenindex, inclusief ontvangen dividend. Beleggers in telecomaandelen maken zich zorgen over lage omzetgroei in mobiele telefonie, toenemende concurrentie en mislukte fusies en overnames. Ook de verwachte stijging van investeringsuitgaven en de hoge schuld maken de sector impopulair onder aandelenbeleggers.

Veilig dividend

Volgens Morgan Stanley bepaalt het oordeel over het dividend van de telecombedrijven het verschil van inzicht tussen obligatie- en aandelenbeleggers. Beleggers in telecomaandelen maken zich zorgen over de houdbaarheid van het dividend. Obligatiebeleggers zien het dividend juist als een buffer. Zij gaan er namelijk van uit dat telecombedrijven het dividend zullen verlagen als dat nodig is om aan hun verplichtingen aan obligatiehouders te voldoen.

Morgan Stanley denkt dat Europese telecombedrijven zullen vasthouden aan hun hoge dividenduitkeringen. Niet alleen omdat veel beleggers telecomaandelen juist vanwege het hoge dividendrendement in portefeuille houden, maar ook omdat de telecombedrijven flink in de kosten snijden en de investeringsuitgaven niet te snel laten groeien. De zakenbank is daarom positief over onder meer Orange, Telenet en Tele2.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!