Updates

Aandelen Internationaal

JPMorgan Chase

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Goldman Sachs

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASMI

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Neways

Advies
houden
Aandelen Internationaal

BP

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Sligro

Advies
verkopen

Updates

Aandelen Internationaal

JPMorgan Chase

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Goldman Sachs

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASMI

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Neways

Advies
houden
Aandelen Internationaal

BP

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Sligro

Advies
verkopen
Tip Terugblik Jeroen Boogaard, 8 apr 2019 11:30

Tipterugblik: Ashtead Group

0 0 Leestijd ongeveer

Een jaar geleden tipte oud-collega Martijn van Herpen het Britse bedrijf Ashtead, een verhuurder van machines en ander materieel voor de bouw en industrie. Inclusief dividend leverde de tip circa 1% op. De EUR/GBP bleef over deze periode vrijwel gelijk en had daarom nauwelijks invloed op het rendement.

In weerwil van de achterblijvende koersontwikkeling is de winst van Ashtead sterk blijven groeien. Gevolg is dat het aandeel een stuk goedkoper is geworden. Werd er een jaar geleden nog 15,1 keer de winst betaald, nu noteert Ashtead tegen een k/w van 11,7 voor het lopende boekjaar (tot eind april 2019).

Hoge winstmarge

Beleggers prijzen kennelijk een groeivertraging in op de bouwmarkten in de Verenigde Staten. De Amerikaanse verhuurtak Sunbelt Rentals is goed voor circa 90% van het operationele resultaat van de groep en is vooral afhankelijk van de bouw van kantoren, winkels, hotels et cetera. De woningmarkt is veel minder belangrijk. Van een vertraging is vooralsnog geen sprake. Over de eerste negen maanden van het lopende boekjaar steeg de omzet bij Sunbelt op autonome basis met 15%, tegen 14% in de vergelijkbare periode het jaar daarvoor. Mede dankzij overnames kwam de totale omzet van Ashtead 19% hoger uit. De ebitda steeg met 19% naar £1,6 mrd. Daarmee bleef de ebitda-marge stabiel op 48%. Aandeleninkoop stuwde de winst per aandeel met 34% omhoog.

Advies Ashtead

De hoge winstmarge weerspiegelt de sterke marktpositie van Ashtead op de nog zeer gefragmenteerde Amerikaanse markt. Het bedrijf acteert als consolidator en is actief op het acquisitiefront. Ook blijft het nieuwe vestigingen openen. Door de hoge investeringen is de nettoschuld/ebitda-ratio opgelopen naar 1,8, waardoor er volgend jaar minder ruimte is voor aandeleninkoop. Ashtead groeit sterk, maar is ook actief op een zeer cyclische markt. In een recessie zal de vraag naar bouwmaterieel en machines snel inzakken, maar voorlopig ziet het er eerder naar uit dat de markt blijft groeien, zij het in een lager tempo. Dit is echter inmiddels wel ingeprijsd: de k/w voor volgend jaar zakt naar 10. Het aandeel blijft volgens mij dan ook koopwaardig.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.