Updates

Aandelen Internationaal

Johnson & Johnson

Advies
houden
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Signify

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

JPMorgan Chase

Advies
verkopen
image description
Tips Martijn van Herpen, 10 apr 2018 10:42

Sterke groeier in goede én slechte tijden

0 0 Leestijd ongeveer

Updates

Aandelen Internationaal

Johnson & Johnson

Advies
houden
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Signify

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

JPMorgan Chase

Advies
verkopen

Deze week tippen we een snel groeiende Britse verhuurder van apparatuur en (tijdelijke) infrastructuur. Zolang de economische hoogconjunctuur aanhoudt, zal de stijging doorzetten. Ook van een downtrend denkt het bedrijf echter op lange termijn te kunnen profiteren.

Ashtead is een internationaal verhuurbedrijf van apparatuur die onder andere kan tillen, verplaatsen, boren, pompen, ventileren en energie opwekken. De machines van het bedrijf worden bijvoorbeeld toegepast in de bouw, bij calamiteiten (zoals overstromingen), voor het regelen van verkeersstromen (verplaatsbare stoplichten) bij infrastructurele projecten, bij de energievoorziening voor concerten en festivals en bij het opbouwen van installaties (steigers). Het assortiment loopt uiteen van bouwketen voor bij grote en langdurige projecten, tot aan kleiner handgereedschap.

Ashtead heeft een uitgebreid netwerk en zet in op een sterke relatie met haar klanten en toeleveranciers. Het bedrijf behaalt grofweg 85% van de omzet in de Verenigde Staten, via Label Sunbelt Rentals. De rest wordt grotendeels uit het Verenigd Koninkrijk gehaald via het label A-Plant. Canada maakte tot voor kort maar een klein deel van de activiteiten uit. Ashtead heeft haar aanwezigheid daar echter vergroot via de overname van CRS. Daarmee is de geografische spreiding toegenomen.

Omzetgroei vooral organisch

De omzet groeide afgelopen jaren met meer dan 20% per jaar. Ashtead heeft een gebroken boekjaar, dat eindigt op 30 april. Over de eerste negen maanden van het huidige jaar kwamen de verhuuropbrengsten uit op £2619 mln, wat 21% hoger ligt dan dezelfde periode van vorige boekjaar. De operationele winst ging met 22% omhoog en de winst per aandeel lag 30% hoger. De omzetgroei is voor het grootste deel organisch (nieuwe locaties en meer omzet per bestaande locatie) en wordt aangevuld met overnames.

De risico’s bij dit verhaal zitten in het cyclische karakter van de markten waarin de klanten opereren. Het bedrijf wil echter voldoende ‘financial firepower’ hebben om juist te kunnen profiteren van de volgende downtrend. De geschatte koers/winst-verhouding voor dit jaar bedraagt 15,1. Het dividend is de afgelopen vijf jaar iedere keer met meer dan 20% verhoogd, wat momenteel 1,6% dividendrendement oplevert. Daarnaast loopt er een aandeleninkoopprogramma van minimaal £500 mln, dat kan oplopen tot £1 mrd.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Beleggers Belangen geeft u waardevolle informatie, waarmee u uw rendement kunt verhogen. Ontdek het nu vanaf €10,95 per maand.
 Bekijk onze abonnementen hier!