Updates

Aandelen Nederland

PostNL

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Altice Europe

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASR

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Home Depot

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Walmart

Advies
houden
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
houden
Aandelen Nederland

NIBC

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Vivoryon Therapeutics

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Pharming

Advies
houden
Aandelen Nederland

SIF

Advies
houden
Aandelen Nederland

Boskalis Westminster

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Van Lanschot Kempen

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Siemens

Advies
kopen
Aandelen Nederland

OCI

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

AB Inbev

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Allianz

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Linde

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Galapagos

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
kopen

Updates

Aandelen Nederland

PostNL

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Altice Europe

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASR

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Home Depot

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Walmart

Advies
houden
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
houden
Aandelen Nederland

NIBC

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Vivoryon Therapeutics

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Pharming

Advies
houden
Aandelen Nederland

SIF

Advies
houden
Aandelen Nederland

Boskalis Westminster

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Van Lanschot Kempen

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Siemens

Advies
kopen
Aandelen Nederland

OCI

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

AB Inbev

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Allianz

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Linde

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Galapagos

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
kopen
Opinie Menno van Hoven, 7 apr 2019 12:00

Special dividend: kaspositie loopt op na verkoop Novartis

0 0 Leestijd ongeveer

De dividendportefeuille sluit het eerste kwartaal van 2019 zo goed als zeker af met een dubbelcijferig rendement. Na Amer Sports verdwijnt ook Novartis uit de portefeuille, net voor het Europese dividendseizoen.

Met een plus van 12,4% per 28 maart kent de portefeuille de sterkste jaarstart in zijn geschiedenis, waarbij natuurlijk wel opgemerkt dient te worden dat 2018 het slechtste portefeuillejaar tot dusver was. Er was dan ook ruimte voor koersherstel, met name voor een aantal (te) hard afgestrafte fondsen die dit jaar de kar trekken. Per 28 maart zien we year-to-date nauwelijks dalers, waarbij het verlies van grootste bleeder Bayer, dat ik ondanks de recente ontwikkelingen gewoon handhaaf op basis van het dividend dat vooralsnog veilig lijkt, beperkt blijft tot 7,4%. Verreweg het grootste deel van de portefeuille staat op winst dit jaar, met flinke uitschieters als LVMH, CSX, SEB, Assa Abloy, VF Corp, A.O. Smith, Coloplast en Ecolab (zie de volgende pagina voor het complete overzicht). De komende weken en maanden breekt weer een belangrijke periode aan met een flink aantal Europese aandelen die ex-dividend noteren.

Amer Sports

Nadat ik op 3 januari twee wijzigingen doorvoerde binnen de dividendportefeuille (verkoop United Technologies en DowDupont en aankoop Eastman Chemical en Honeywell) volgde eind maart het noodgewongen afscheid van het Finse Amer Sports, voor mij persoonlijk een van de mooiste aandelen in de dividendportefeuille. Amer werd uiteindelijk voor €40 van de beurs gehaald door een Chinees consortium, waarmee er binnen twee jaar tijd een totaalrendement van 72,8% werd gerealiseerd. Nadeel hiervan is, naast het feit dat ik een van de betere posities kwijt ben en het erg moeilijk is een gelijkwaardige vervanger te vinden na de flinke koersstijgingen in 2019, dat Amer vanwege de lopende overname ook geen dividend uitkeerde dit jaar. Hoewel ik in 2019 zonder meer reken op een hoger totaal dividendbedrag voor de hele portefeuille, zal de groei vanwege Amer Sports (met een weging van bijna 4%) toch lager dan vooraf ingeschat uitkomen.

Exit Novartis op hoogtepunt

Dat brengt me gelijk bij Novartis, dat op 4 maart al wel ex-dividend ging voor een dividend van CHF2,85 en daarmee zijn bijdrage levert in 2019. Eerder gaf ik al aan ontevreden te zijn over de ontwikkeling van het dividend van Novartis, dat na een sterke start de laatste jaren het dividend telkens nog maar minimaal verhoogde. Ik ben erg geduldig geweest met het Zwitserse bedrijf, maar de 5 cent extra dit jaar (+1,7%) was toch echt de laatste druppel. Nu het dividend is geïncasseerd is er geen reden het aandeel, dat na de koerssprong dit jaar nog slechts een yield biedt van 3%, nog langer vast te houden.

Ik verkocht het aandeel op 28 maart op CHF94,72, net onder de hoogste jaarkoers, waarmee inclusief het in 2019 reeds ontvangen dividend een totaalrendement van +166,1% wordt gerealiseerd. De verkoop van Novartis vindt bovendien vlak voor de afsplitsing van Alcon plaats, waarmee om de zelfde reden als bij United Technologies en DowDupont versnippering en onzekerheid over het dividend wordt vermeden. Novartis had een weging van 2,3% bij verkoop, waardoor, inclusief Amer Sports en de reeds bestaande kaspositie van €3.089 (1%), de kaspositie nu uitkomt op 7,2%. Daar komt nog €1.343 (0,5 %) bij per 28 maart aan dividend ontvangen in het eerste kwartaal, wat tegen de slotkoersen van vrijdag 29 maart wordt herbelegd.

Met het oog op de flink opgelopen beurskoersen dit jaar heb ik zeker geen haast met het vinden van vervangers voor Amer en Novartis. Op termijn is er met ruim 7% cash nog ruimte voor zeker drie nieuwe Europese aandelen.

Nieuwe ronde herbeleggen op komst
Zoals gebruikelijk wordt het dividend voor de Dividendportefeuille vier keer per jaar herbelegd aan het einde van het elk kwartaal. Concreet komt dat erop neer dat er per 29 maart €1.343 aan dividend wordt geïnvesteerd in 24 bestaande posities. Alle Amerikaanse aandelen gingen in de eerste drie maanden van het jaar namelijk ex-dividend, inclusief de nieuwe aankopen Eastman Chemical en Honeywell. In Europa waren er drie dividenduitkeringen tot eind maart: Unilever, Novartis en Diageo. De overige posities in Europa volgen vrijwel allemaal in april en mei.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!