Updates

Aandelen Nederland

Fagron

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Coca-Cola EurPartners

Advies
houden
Aandelen Nederland

Hunter Douglas

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Volkswagen

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Ahold Delhaize

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Walt Disney

Advies
kopen
Aandelen Nederland

JDE Peet's

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Bayer

Advies
kopen
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Facebook

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Altice Europe

Advies
kopen
Aandelen Nederland

WDP

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
houden
Aandelen Nederland

Royal Dutch Shellº

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Nestlé

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Pfizer

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Fugro º

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASMI

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Accell

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Sanofi

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Vopak

Advies
houden
Aandelen Nederland

Arcadis

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
houden
Aandelen Internationaal

LVMH

Advies
kopen
Aandelen Nederland

KPN

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Value8

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aegon

Advies
houden
Aandelen Nederland

RELX

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Novartis

Advies
kopen

Updates

Aandelen Nederland

Fagron

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Coca-Cola EurPartners

Advies
houden
Aandelen Nederland

Hunter Douglas

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Volkswagen

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Ahold Delhaize

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Walt Disney

Advies
kopen
Aandelen Nederland

JDE Peet's

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Bayer

Advies
kopen
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Facebook

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Altice Europe

Advies
kopen
Aandelen Nederland

WDP

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
houden
Aandelen Nederland

Royal Dutch Shellº

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Nestlé

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Pfizer

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Fugro º

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASMI

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Accell

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Sanofi

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Vopak

Advies
houden
Aandelen Nederland

Arcadis

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
houden
Aandelen Internationaal

LVMH

Advies
kopen
Aandelen Nederland

KPN

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Value8

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aegon

Advies
houden
Aandelen Nederland

RELX

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Novartis

Advies
kopen
Overig Harriët Verbeek, 6 apr 2019 09:00

Belegger van de Week: Jan Willem Boer

0 0 Leestijd ongeveer

Jan Willem Boer (47) is een echte dividendbelegger, met een voorkeur voor goede, degelijke bedrijven met een lange dividendhistorie. Hij handelt weinig, maar leest veel over de beurs. 

Waarom bent u met beleggen begonnen?

‘Dat is heel simpel. Als je je geld op de bank zet, ontvang je niets. Bovendien wordt je geld steeds minder waard. Je kunt je spaargeld beter investeren in aandelen van goede bedrijven, dan het op een spaarrekening bij de bank te zetten. Ik ben vier of vijf jaar geleden begonnen met beleggen omdat ik centen over had. In het begin liet ik het beleggen over aan een vermogensbeheerder, maar dat kostte veel geld en daarom ben ik het zelf gaan doen.’

Waarom bent u nu een actieve belegger?

‘Wat is actief? Ik ben eigenlijk niet zo heel actief op de beurs, want ik handel weinig. Ik koop aandelen voor de lange termijn en probeer mijn vermogen te laten groeien door het dividend te herbeleggen.’

Wat was uw grootste succes?

‘Succes heb ik met meerdere aandelen gehad, soms met 50% rendement in een paar jaar. Ik noem Realty Income, Procter & Gamble, Microsoft, PepsiCo, Becton Dickinson en Apple. Succes vind ik een moeilijk woord, want ik richt mij niet op de korte termijn. Net als Menno van Hoven richt ik mij op bedrijven met een stijgend dividend.’                                                                   

Wat was uw grootste teleurstelling?

‘Die heb ik niet. Natuurlijk heb ik ook aandelen die het op dit moment minder goed doen, zoals Kraft Heinz en Bayer, maar ik voel dat niet als een teleurstelling. Ik beschouw het ook als een kans om te herbeleggen tegen een lagere koers. Bovendien: als je een brede portefeuille hebt, horen koersdalingen erbij. Als je kiest voor goede bedrijven, komt het vanzelf wel weer goed met de koers.’

Hoeveel tijd besteedt u aan beleggen?

Ik lees veel, dus ik schat dat ik er een paar uur per dag mee bezig ben. Ik ben abonnee van Beleggers Belangen, Cashcow en het magazine van de VEB en ik lees het nieuws in een aantal kranten. Ook vind ik veel informatie op internet en volg ik een aantal beleggers via de sociale media. Dat alles bij elkaar is veel leesvoer. Boeken over beleggen lees ik ook, onder andere van Geert Schaaij, Martien van Winden en Warren Buffett.’

Wat is uw strategie?

‘Ik richt mij op degelijke bedrijven die een lange historie van dividend betalen hebben. Ik heb veel Dividend Aristocrats uit de VS in mijn portefeuille. In Europa zijn er minder van dat soort bedrijven, maar ik heb er een paar: Unilever en Shell. De koersen hoeven voor mij niet snel te stijgen, want hoogvliegers vallen het eerst uit de lucht. Omdat ik beleg voor de lange termijn is de dividendgroei voor mij belangrijker. Ik richt mij vooral op bedrijven  ken die maken waar de mens niet zonder kan: voeding, energie en zorg.’

Wat is uw grootste ergernis?

‘Die heb ik niet echt. Maar als ik dan toch iets moet noemen: de technische analyse vind ik een beetje onzin. Die grafieken zeggen alleen iets over gebeurtenissen die al achter de rug zijn. Ik ben echt iemand van de fundamentele analyse. De payout-ratio vind ik wel belangrijk. Als die laag blijft, is het goed.’

Welke belegger bewondert u het meest?

‘Menno van Hoven noem ik als eerste, zijn uitgangspunten spreken mij aan. Martine Hafkamp schrijft leuke columns en Karel Mercx probeert de zaak scherp te houden. Warren Buffett heeft geweldige prestaties neergezet, hoewel hij de mist is ingegaan met Kraft Heinz. Ik lees altijd de meningen van verschillende experts en neem daarna mijn eigen beslissingen.’

Wat verwacht u de komende tijd van de beurs?

‘Zolang de rente laag blijft en de geldpersen blijven draaien, blijft het beursklimaat goed. Op korte termijn geloof ik niet dat de beurs omlaag gaat, tenzij er iets geks gebeurt. Op lange termijn gaat de beurs altijd omhoog, dat bewijst de historie. Het aantal mensen op de wereld zal stijgen en de levensstandaard gaat omhoog.’

Welke tip hebt u voor andere beleggers?

‘Beleg altijd voor de lange termijn en herbeleg je dividend. Beleggen voor de korte termijn is een soort gokken. Kies voor goede en degelijke bedrijven met een lange dividendhistorie en zorg dat je goed spreidt, over sectoren en wereldwijd. Lees veel en blijf zoeken naar Dividend Aristocrats, daarvan zijn er veel, vooral in de VS.’

 

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!