Updates

Aandelen Internationaal

Johnson & Johnson

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Marel

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Beter Bed

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

JPMorgan Chase

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Goldman Sachs

Advies
kopen

Updates

Aandelen Internationaal

Johnson & Johnson

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Marel

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Beter Bed

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

JPMorgan Chase

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Goldman Sachs

Advies
kopen
Tips Karel Mercx, 3 apr 2019 13:51

Redactietips Karel Mercx: verbaasd over het resultaat

0 0 Leestijd ongeveer

De laatste keer dat aandelen zo goed aan een jaar zijn begonnen, was in 1998. Mijn portefeuille met zes beleggingen steeg 3,6%. De MSCI World steeg met 14,1%.

Sinds ik in oktober 2015 voor Beleggers Belangen ben gaan werken, is het rendement van mijn portefeuille 54,9% en het rendement van de MSCI World is 43,9%. Ik ben verbaasd dat ik het over een periode van ruim drie jaar beter doe. Ik bespeel met mijn portefeuille namelijk het thema van een bearmarkt die waarschijnlijk zal ontstaan door de volgende Amerikaanse recessie, en niet die van een stijgende aandelenmarkt.

DB Crude Oil Double Short ETN (29 maart: $54,14)

Ik denk nog steeds dat bij de volgende Amerikaanse recessie de WTI-olieprijs naar $30 gaat. Ik speel daarop in met de olie-ETF. Helaas is deze ETF door de introductie van MiFID II niet meer aan te schaffen, maar iedereen die hem heeft, mag hem aanhouden. Het afgelopen kwartaal was dramatisch. Ik verloor er 44,5% op. In het vorige kwartaal liep deze positie nog op met 110%. Het rendement over twee kwartalen is 16,8%.

Van Eck Vectors Gold Miners UCITS ETF (29 maart: $22,42)

Het afgelopen kwartaal zagen we dat de centrale banken gretig zijn om in actie te komen. De Europese centrale bank kondigde aan een steunpakket voor banken uit te gaan rollen en de Amerikaanse centrale bank zei de balans niet meer te gaan verkorten en dat er in 2019 geen renteverhogingen meer komen. Een vergroting van de geldhoeveelheid zorgt er waarschijnlijk voor dat de waarde van geld daalt en de waarde van goud stijgt. De centrale banken hebben de terugkeer naar de geldpers nog niet aangekondigd, en toch stegen de goudmijnaandelen met 8,3%. De positie is de Market Vectors Gold Miners UCITS ETF (GDX) met ISIN-code IE00BQQP9F84.

Wheaton Precious Metals (29 maart: $23,82)

Deze belegging tip ik om dezelfde reden als de goudmijnaandelen-ETF. Wheaton koopt voor een vaste prijs zilver en goud in, en verkoopt het voor een variabele prijs weer door. Het rendement in het eerste kwartaal was 23,6%.

Unilever (29 maart: €51,78)

Unilever was, is en zal hoogstwaarschijnlijk het mooiste aandeel blijven op de Nederlandse beurs. Unilever steeg in het eerste kwartaal met 10,4%.

Microsoft (29 maart: $117,94)

Microsoft is zo perfect gepositioneerd voor de opkomst van clouddiensten en kunstmatige intelligentie dat ik het zelfs wil aanhouden wanneer ik verwacht dat brede aandelenindices zullen gaan dalen. Microsoft steeg in het eerste kwartaal met 18,4%.

iShares USD Treasury Bond 20+ Yr UCITS ETF (29 maart: $4,74)

Via de iShares USD Treasury Bond 20+yr UCITS ETF (tickercode: IDTL en ISIN IE00BSKRJZ44) koop ik Amerikaanse staatsobligaties met een looptijd van twintig jaar en langer. In een recessie daalt de rente, en hoe langer de looptijd, des te groter de koersbeweging. Het rendement over het eerste kwartaal was 6,2%.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!