Updates

Aandelen Nederland

Aalberts

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Linde

Advies
houden
Aandelen Nederland

Randstad

Advies
houden
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Boskalis Westminster

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Avantium

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Novartis

Advies
houden
Aandelen Nederland

Prosus

Advies
kopen

Updates

Aandelen Nederland

Aalberts

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Linde

Advies
houden
Aandelen Nederland

Randstad

Advies
houden
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Boskalis Westminster

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Avantium

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Novartis

Advies
houden
Aandelen Nederland

Prosus

Advies
kopen
Opinie Karel Mercx, 2 apr 16:00

Column: ik ben een goudgekkie

0 0 Leestijd ongeveer

Als ik zeg dat ik een groot voorstander ben van een belegging in goud, krijg ik een lawine van kritiek over mij heen. Goud schijnt geen belegging te zijn, maar een speculatie. Speculeren is inspelen op prijsbewegingen en beleggen is het naar je toehalen van toekomstige kasstromen.

De geschiedenis geeft mij volkomen ongelijk. Een belegging van $1 in 1802 in Amerikaanse aandelen had in 2012 $670.000 opgeleverd (data van Siegel). Goud was over deze periode aangegroeid tot $4. En toch noem ik het beleggen en niet speculeren. Ik houd goud namelijk voor de lange termijn aan en zie er weinig risico in, omdat centrale banken het ene gat met het andere gat aan het vullen zijn.

Lege zeepbel
In 2000 bereikten de meeste westerse markten de hoogste waardering ooit. De zeepbel was al leeggelopen en de Fed, met voorzitter Alan Greenspan aan het roer, liet de rente te lang te laag. Dit stortte de VS in een hypotheekcrisis die uiteindelijk escaleerde tot een globale financiële crisis. De opvolger van Greenspan, Ben Bernanke, deed vervolgens een paar rondes geldpers teveel. Janet Yellen vond het daarna nodig om de rente nog twee jaar op nul te houden. In de afgelopen drie jaar zijn er wel negen renteverhogingen geweest door de Fed, maar je maakt mij niet wijs dat het risico op excessen door extreem beleid daarmee verdwenen is.

Al jaren denk ik dat de zeepbel een keer leeg moet gaan lopen en elke keer komt er iets nieuws uit de koker van centrale banken. Er zijn genoeg maatregelen die centrale banken nog kunnen nemen. Denk aan het gebruiken van de geldpers voor het opkopen van aandelen. De Japanse en de Zwitserse centrale bank hebben deze mogelijkheid al aangewend. Een stap hierna zouden exorbitante overheidsuitgaven kunnen zijn, waarbij de centrale bank de overheidstekorten financiert. Het klinkt allemaal extreem en ondenkbaar, maar dat was het beleid van de afgelopen 10 jaar ook. We zitten op een glijdende schaal.

Best presterende categorie
Goudgekkie is de benaming voor iemand die constant negatief over de wereld denkt en verwacht dat de goudprijs gaat exploderen. Elke keer als ik iets roep op Twitter over mijn positie in goud dan krijg ik weer te horen dat ik een goudgekkie ben. Ik ben trots op die naam. Wat veel mensen schijnen te vergeten is dat de goudprijs de best presterende assetcategorie is van de eenentwintigste eeuw. De S&P500 heeft, inclusief opnieuw geïnvesteerde dividenden, een rendement gegeven van 154,2% en de goudprijs is opgelopen met 324%. In de afgelopen maanden hebben meerdere centrale banken laten weten dat hun hulp opnieuw nodig is. Dit leert mij dat de tijd voor goud nog niet voorbij is.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!