Updates

Aandelen Internationaal

Bayer

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
houden
Aandelen Nederland

BAM

Advies
houden
Aandelen Nederland

Brunel

Advies
houden
Aandelen Nederland

Sligro

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Royal Dutch Shellº

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Vastned Retail

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Facebook

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aalberts

Advies
houden
Aandelen Nederland

TKH

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

BP

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Nieuwe Steen Investments

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Unilever

Advies
houden
Aandelen Nederland

PostNL

Advies
kopen

Updates

Aandelen Internationaal

Bayer

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
houden
Aandelen Nederland

BAM

Advies
houden
Aandelen Nederland

Brunel

Advies
houden
Aandelen Nederland

Sligro

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Royal Dutch Shellº

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Vastned Retail

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Facebook

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aalberts

Advies
houden
Aandelen Nederland

TKH

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

BP

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Nieuwe Steen Investments

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Unilever

Advies
houden
Aandelen Nederland

PostNL

Advies
kopen
Opinie Johan Brinkman, 21 mrt 2019 11:00

Commentaar: let ook op de olieprijs

0 0 Leestijd ongeveer

Wall Street beleefde de beste start van het jaar sinds 1987 en vooral de S&P500 blijft maar voort denderen. De breed samengestelde Amerikaanse aandelenindex sloot dinsdag 3,4% onder de all time high van 9 september vorig jaar. En ook de Dow Jones  sloot dinsdag slechts 3,5% onder de recordstand van 3 oktober 2018. Over 2019 bedraagt het rendement van de Dow Jones intussen +11,0%, en dat van de S&P500 +13,0%.

De rendementen op Wall Street dit jaar zijn tot nu toe opmerkelijk, maar beleggers moeten bij deze koersprestaties wel de context zien. Wall Street is eigenlijk al sinds begin vorig jaar meer volatiel dan in de voorafgaande jaren. Met dus hoge pieken én diepe dalen. En deze koersbewegingen zien we in meerdere of mindere mate ook terugkomen bij de andere belangrijke indices, zowel in de ontwikkelde landen als de opkomende markten.

En dat is niet vreemd. Aandelenindices reageren in toenemende mate uniform op de belangrijkste evenementen, zoals economische groeicijfers en – vooral – de beleidsaankondigingen van centrale banken.  Zo werd de wereldwijde rally in 2019 deels aangejaagd door opmerkingen van Fed-baas Jerome Powell begin dit jaar. Toch is er een derde belangrijk indicator voor de richting van de aandelenmarkten, die beleggers door hun aandacht voor de centrale banken vaak over het hoofd zien.

Let ook op de olieprijs

Die derde belangrijke indicator is de olieprijs. Een moderne klassieker is de dip op 11 februari 2016 van zowel de olieprijs als de aandelenindices. Na die dag begonnen zowel aandelen als olie weer te stijgen. Olie bereikte een nieuwe top begin oktober vorig jaar, om daarna zo’n 45% aan waarde te verliezen. Hand in hand met olie ging in het vierde kwartaal ook de aandelenmarkt hard onderuit. En u raadt het al: op het moment dat vlak voor kerst de olieprijs herstelde, begonnen ook aandelen de weg omhoog weer te vinden. Dat was dus zo’n twee weken vóórdat de Powell-put werd ingezet.

Nu hangt op de financiële markten alles met elkaar samen. De vraag naar olie wordt ook bepaald door de economische groeiverwachtingen. En een stijgende olieprijs is goed voor de koers van de oliemajors, die weer zwaar wegen in de belangrijke aandelenindices. Maar dat neemt niet weg dat aandelenbeleggers er goed aan doen om de ontwikkelingen op de oliemarkt op de voet te volgen. Overigens: mede dankzij Shell sloot de AEX  dinsdag ook nog slechts 4,1% lager dan de hoogste stand sinds 2001, die op 27 juli vorig jaar werd bereikt. En mede dankzij Shell staat de AEX dit jaar al op +13,3%.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!