Updates

Aandelen Nederland

Altice Europe

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Prosus

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Avantium

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Royal Dutch Shellº

Advies
kopen
Aandelen Nederland

KPN

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Volkswagen

Advies
kopen
Aandelen Nederland

SIF

Advies
houden
Aandelen Nederland

ForFarmers

Advies
houden

BASF heeft de bodem bereikt

0 0 Leestijd ongeveer

Het Duitse chemiebedrijf BASF had richting het eind van 2018 in bijna elk opzicht de wind tegen. De onderneming kan zich in het nieuwe jaar opmaken voor betere tijden.

BASF heeft 2018 zwak afgesloten. De ebit daalde in het vierde kwartaal met 59% naar €630 mln. De onderneming had last van onzekerheid bij klanten door het handelsconflict tussen de Verenigde Staten en China, maar ook van een lage waterstand in de Rijn. Hierdoor was het erg lastig om grondstoffen naar de fabriek in Ludwigshafen te vervoeren. Daarnaast moest het chemiebedrijf extra kosten maken voor het inpassen van de gewasactiviteiten die vorig jaar van Bayer zijn overgenomen. De nettowinst ging door deze factoren met 77% onderuit tot €348 mln, terwijl de omzet met 2% klom naar €15,6 mrd. Die inkomstenstijging was een mooie opsteker. Door negatieve valuta-effecten kostte het BASF vorig jaar veel moeite om de omzet te laten groeien. Over heel 2018 nam de omzet met 2% toe naar €62,7 mrd. Valutategenwind van 4% wiste positieve prijs/mix- (+5%) en volume-effecten (+1%) bijna volledig uit.

Matige groei

BASF voorspelt dat de ebit en de omzet na een zwakke eerste jaarhelft in 2019 iets gaan stijgen. Met name de traditionele chemieactiviteiten zetten een rem op de groei. De onderneming is samen met Goldman Sachs op zoek naar een koper voor de afdeling die grondstoffen voor de bouwsector maakt. Het is de bedoeling om de divisie – die zich kenmerkt door een relatief lage winstmarge – in het voorjaar te veilen. Met de opbrengst van circa €3 mrd kan BASF de balans verstevigen en investeringen in nieuwe activiteiten opschroeven. Topman Martin Brudermüller heeft overigens al laten weten dat een opsplitsing van het hele bedrijf niet aan de orde is.

Aantrekkelijk instappunt

De beurskoers liep na de cijferpresentatie met bijna 3% op. Het is een meevaller dat de onderneming op groei rekent in transformatiejaar 2019. Dat geldt ook voor de dividendverhoging met €0,10 naar €3,20. In 2018 is de beurskoers van BASF met bijna een derde gedaald. Daarmee is een mooi instapniveau bereikt, met het oog op het aantrekkelijke dividendrendement (4,8%) en de resultaatgroei die in de tweede jaarhelft een impuls krijgt. Het advies voor het aandeel wordt verhoogd naar ‘kopen’.

BASF20182017
Omzet€62,7 mrd€61,2 mrd
Ebit€6,0 mrd€7,6 mrd
Nettowinst€4,7 mrd€6,1 mrd

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!