Updates

Aandelen Internationaal

Johnson & Johnson

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Marel

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Beter Bed

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

JPMorgan Chase

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Goldman Sachs

Advies
kopen

Updates

Aandelen Internationaal

Johnson & Johnson

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Marel

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Beter Bed

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

JPMorgan Chase

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Goldman Sachs

Advies
kopen
Longread Ivan Snurer, 17 feb 2019 16:00

De impact van het dividend

0 0 Leestijd ongeveer

Indexprovider Standard and Poor’s heeft voor elke dividendindex een Europese tegenhanger. Van de S&P Europe 350 Shareholders Yield bestaat echter geen Amerikaanse equivalent; men houdt het op de S&P 500 Buyback. Wat is de impact van het dividend?

De bekendste dividendindex ter wereld is waarschijnlijk de S&P 500 Dividend Aristocrats. Het Europese equivalent daarvan is de S&P Europe Dividend Aristocrats. In de voorbije tien jaar harkten de Amerikaanse dividendaristocraten een samengesteld rendement van 14,6% binnen, waarvan 3% bestond uit dividendrendement.

impact

Het jaarrendement van de Europese dividendadel strandt op 11,5% en de opbrengst van het dividendrendement is 3,6%. Per saldo bedraagt het aandeel van het dividendrendement in het totaalrendement 31,1%. Bij de Amerikaanse dividendaristocraten is dit aandeel slechts 20,8%.

Low Volatility High Dividend

Bij de dividendaristocraten zijn alle ogen gericht op de historische dividendgroei, maar de meeste beleggers hebben ook oog voor het dividendrendement. Vooral de combinatie met lage volatiliteit is bij de aanbieders van ETF’s en smartbèta’s populair. Bij de indices op basis van laagvolatiele dividendaandelen staat naast de volatiliteit ook de relatieve hoogte van het dividend centraal.

impact

De S&P 500 Low Volatility High Dividend-index sprokkelde tussen 2009 en 2018 een samengesteld rendement van 15,3% bijeen, waarvan 5,1% aan dividendrendement. Het jaarrendement van de Europese tegenhanger komt uit op 12,6%. Het dividendrendement van de S&P Europe 350 Low Volatility High Dividend-index bedraagt evenwel 5,8%. Het aandeel van het dividend bedraagt respectievelijk 33,5 en 46,5% voor de Amerikaanse en Europese dividendindex met laagvolatiele aandelen.

Buybacks

Het dividend is voor veel bedrijven de manier om beleggers te bedanken voor hun vertrouwen. Maar een onderneming die te veel winst maakt, kan die winst ook met zijn aandeelhouders delen door aandelen in te kopen. Op de keper beschouwd retourneren bedrijven kapitaal als ze dividend uitkeren, en of ze dat nu via het dividend of via de inkoop van eigen aandelen doen, het zijn financiële operaties die ten goede komen aan de belegger. Dus in plaats van naar het dividendrendement te kijken, kan men net zo goed zijn pijlen richten op buybacks. Dit is de Engelse vakterm voor de inkoop van eigen aandelen.

impact

Het jaarrendement van de S&P 500 Buyback over de afgelopen tien jaar liep zelfs op tot 16,6%, waarvan 1,9% aan dividendrendement. De gemiddelde opbrengst van diens Europese equivalent reikt echter niet verder dan 11,2%, maar met een dividendrendement van 3,3%. Een en ander maakt dat het aandeel van het dividend bij de S&P Europe 350 Buyback uitkomt op 29,7% versus 11,4% voor diens Amerikaanse tegenhanger.

Shareholder Yield

Financiële operaties als het uitkeren van dividend en de inkoop van eigen aandelen vallen onder de noemer van Shareholder Yield, oftewel het aandeelhoudersrendement. Het ligt dus voor de hand om het percentage aan ingekochte aandelen op te tellen bij het dividendrendement. Standard and Poor’s doet dit wel voor Europese aandelen, maar niet voor Amerikaanse. Van de S&P Europe 350 Shareholder Yield Low Volatility Index bestaat geen S&P500-equivalent. De opbrengst van en het aandeel van het dividend in de Europese variant mag gezien worden. Het jaarrendement van 12,1%, waarvan 5,2% aan dividendrendement, is even hoog als bij de Low Volatility High Dividend-index en zelfs licht hoger dan dat van de Buyback-index.

impact

Omdat S&P in haar gamma wel een Shareholder Yield-index voor de Australische markt heeft, rijst de vraag waarom zij geen Amerikaanse Buyback-index aanbieden die rekening houdt met het dividendrendement. Dit kan twee oorzaken hebben. Of de prestaties zijn te teleurstellend of de animo is bij de aanbieders van ETF’s en smartbèta’s te klein. Het assortiment van MSCI, de indexprovider uit de Verenigde Staten, biedt daarentegen wel een Shareholder Yield-index voor Amerikaanse aandelen. En het rendement daarvan was in de afgelopen tien jaar gelijk aan dat van de index.

Impact Europa versus Amerika

Het is algemeen bekend dat het dividend een belangrijke bijdrage levert aan de totale opbrengst van beleggingen. De impact wordt groter, naarmate de factor meer tijd krijgt om zijn werk te doen. De aangehaalde voorbeelden tonen aan dat het dividendrendement bij Europese dividendstrategieën een grotere rol speelt dan bij Amerikaanse. Dat is geen op zichzelf staand fenomeen. Het blijkt ook uit de directe vergelijking van de hoofdindices. Het dividendrendement en het aandeel daarvan in de totale opbrengst is bij de S&P Europe 350 hoger dan bij de S&P500.

impact

Wat is wijsheid? Als u belegt om vermogen op te bouwen, dan verdienen Amerikaanse aandelen de voorkeur. Gaat het u om het dividendrendement dan zijn Europese aandelen de betere keuze, aangezien die in de regel een hoger dividend betalen. Punt is wel dat na verloop van tijd de rol van de dividendrente belangrijker is dan het dividendrendement. De meeste bedrijven laten het dividend meegroeien met de nettowinst. Hierdoor stijgt het dividendrendement gerelateerd aan de aankoopkoers. Dat is de zogeheten dividendrente. Over een periode van tien jaar stijgt de dividendrente van Europese aandelen met 50% en in de Verenigde Staten zelfs met 100%. Dit toont aan dat op Wall Street de groei van het dividend belangrijker is dan het dividendrendement.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!