Updates

Aandelen Nederland

PostNL

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Altice Europe

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASR

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Home Depot

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Walmart

Advies
houden
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
houden
Aandelen Nederland

NIBC

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Vivoryon Therapeutics

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Pharming

Advies
houden
Aandelen Nederland

SIF

Advies
houden
Aandelen Nederland

Boskalis Westminster

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Van Lanschot Kempen

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Siemens

Advies
kopen
Aandelen Nederland

OCI

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

AB Inbev

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Allianz

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Linde

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Galapagos

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
kopen

Updates

Aandelen Nederland

PostNL

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Altice Europe

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASR

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Home Depot

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Walmart

Advies
houden
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
houden
Aandelen Nederland

NIBC

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Vivoryon Therapeutics

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Pharming

Advies
houden
Aandelen Nederland

SIF

Advies
houden
Aandelen Nederland

Boskalis Westminster

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Van Lanschot Kempen

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Siemens

Advies
kopen
Aandelen Nederland

OCI

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

AB Inbev

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Allianz

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Linde

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Galapagos

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
kopen
Opinie Menno van Hoven, 3 feb 2019 11:00

Special dividend: Grote uitschieters na cijfers

0 0 Leestijd ongeveer

De jaar- en kwartaalcijfers stromen momenteel binnen. De portefeuille kende daarbij al enkele zeer forse uitschieters, zowel in positieve als in negatieve zin. Ook qua dividend breekt een drukke periode aan.

Ook de dividendportefeuille is het nieuwe jaar ijzersterk begonnen met een plus van ruim 4% eind januari. Van de 36 aandelen in portefeuille staan er per 24 januari 26 op winst aangevoerd door SEB Groupe en VF Corporation, die respectievelijk 17% en 16,2% stijgen year-to-date. Daar staan ook verliezers tegenover met één aandeel dat helaas een dubbelcijferig verlies laat zien: Henkel (-11,2%).

Flinke uitslagen

De cijfers die momenteel in een dagelijkse stroom binnendruppelen, zorgen eigenlijk zonder uitzondering voor vrij serieuze koersbewegingen. Ik zet de resultaten die tot dusverre binnen zijn hieronder op rijtje. Daarbij gaat het nadrukkelijk om een momentopname, en wel per 24 januari.

De komende dagen en weken zullen nog veel aandelen uit de dividendportefeuille met cijferraportages komen, die uiteraard in de wekelijkse portefeuille updates en via Twitter, indien relevant, meegenomen worden. Dat geldt uiteraard ook voor de laatste ontwikkelingen op dividendgebied. Vooral voor de Europese portefeuilleleden is een zeer drukke periode in aantocht, aangezien de meeste Europese aandelen nog altijd slechts één of twee keer per jaar uitkeren, met een piek in het voorjaar.

SEB

Het Franse SEB presenteerde woensdag 23 januari nabeurs als laatste Europese aandeel cijfers, en die werden de volgende dag na een initiële aarzeling toch zeer positief ontvangen door beleggers. Het bedrijf achter sterke merken als Moulinex, Tefal en Krups blijft ijzersterk presteren met een uiteindelijke omzetgroei van 5,1% over 2018. Negatieve wisselkoerseffecten en economische ontwikkelingen blijven het aandeel in hun greep houden, met name in China, waar SEB via dochter Supor marktleider is.

De zorgen zijn onterecht. De organische groei van SEB kwam uit op 7,8% en het bedrijf, dat eerder deze maand al een flinke sprong maakte na een overname op de professionele koffiemarkt in de VS, herhaalde zijn eerder afgegeven outlook. Ondanks de koerssprong van 17% in 2019 blijft het aandeel met een geschatte k/w van 15 een koopje. Daarbij reken ik dit jaar wederom op een dubbelcijferige dividendverhoging.

Henkel

Dat laatste geldt ook voor Henkel, dat anders dan SEB sinds de aankoop voor de dividendportefeuille een ronduit teleurstellende performance laat zien. Het Duitse bedrijf achter merken als Pattex, Persil en Schwarzkopf werd na de laatste jaarcijfers massaal gedumpt door beleggers en leverde liefst 9,8% in.

Henkel rapporteerde een 0,3% lagere omzet van €19,9 mrd en liet weten jaarlijks €300 mln meer te gaan investeren. Dat gaat ten koste van de winstmarge, met een voorspelde 5% lagere winst per aandeel in 2019. Wel ziet Henkel, dat inmiddels tegen een k/w van 14 noteert, de autonome omzet in 2019 met 2-4% groeien. Lichtpuntje was voorts de aankondiging dat de dividend payout ratio vanaf volgend jaar wordt opgeschroefd tot 30-40% van de nettowinst.

Juist de enorme ruimte die Henkel nog heeft ten aanzien van het dividend was voor mij één van de belangrijkste redenen om het aandeel te selecteren voor de dividendportefeuille. Wat dat betreft stelt Henkel, dat vanaf volgend jaar schuldvrij zal zijn, allerminst teleur. Zeker nu is het van essentieel belang om het dividend te herbeleggen tegen lage koersniveaus, oftewel: buy the dips.

Vans is goudmijn voor VF Corp
Het aandeel VF Corporation, sinds 17 november 2015 opgenomen in de dividendportefeuille, is het jaar 2019 ijzersterk gestart met een plus van ruim 16%. De jongste kwartaalcijfers waren beter dan verwacht en de omzetverwachting voor 2019 werd met $100 mln verhoogd tot $13,8 mrd. Drijvende kracht is naast The North Face vooral het razendpopulaire sneakermerk Vans, waarmee VF hoge marges weet te realiseren. In het laatste kwartaal steeg de omzet bij Vans met liefst 25%. Dat steekt schril af tegen de Jeans divisie (omzet -5%) die VF Corp later dit jaar zal afsplitsen.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!