Updates

Aandelen Nederland

AMG

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TKH

Advies
houden
Aandelen Nederland

Nedap

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Home Depot

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Walmart

Advies
houden
Aandelen Nederland

SBM Offshore

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Altice Europe

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Curetis

Advies
houden

Updates

Aandelen Nederland

AMG

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TKH

Advies
houden
Aandelen Nederland

Nedap

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Home Depot

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Walmart

Advies
houden
Aandelen Nederland

SBM Offshore

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Altice Europe

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Curetis

Advies
houden
Opinie Karel Mercx, 23 jan 16:00

Column: eindelijk rendement voor Jan Modaal

0 0 Leestijd ongeveer

Jack Bogle behoort zonder twijfel tot de belangrijkste personen in de beleggerswereld van de twintigste eeuw. Hij overleed vorige week op 89-jarige leeftijd. Bogle startte in 1976 Vanguard, een vehikel om een aandelenindex precies te volgen.

De beroemde econoom Paul Samuelson noemde deze uitvinding net zo belangrijk als de uitvinding van het wiel, het alfabet en de boekdrukkunst. Bogle’s doel was om het voor ‘the little guy mogelijk te maken een hoger rendement te behalen dan met beleggingsfondsen.

Dit hogere rendement zou ontstaan doordat zijn uitvinding stukken goedkoper was. Daarnaast worden beleggingsfondsen geleid door mensen. Die worden hebberig wanneer aandelen stijgen en gaan daardoor met een te riskante portefeuille een periode in waarin aandelen juist weer gaan dalen. Vervolgens overheerst de angst, waardoor ze te voorzichtig zijn in een periode waarin aandelen weer gaan stijgen.

Lager rendement

Bogle maakte elke belegger eigenaar van Vanguard. De winst van Vanguard keerde hij uit aan de aandeelhouders in de vorm van verlaging van de jaarlijkse beheerkosten.

Inmiddels heeft het beheerd vermogen van Vanguard de $5 bln bereikt, waardoor het bijvoorbeeld mogelijk is om tegen 0,04% per jaar te beleggen in alle Amerikaanse fondsen (3508 in totaal).

De beleggingsfondsen kunnen hier niet meer tegenop. De S&P kwam onlangs met het bericht dat 92,43% van de beleggingsfondsen over de afgelopen vijftien jaar een lager rendement heeft laten zien dan de index.

Wereldwijde samenstelling

Bogle heeft ervoor gezorgd dat mensen die niets van beleggen weten mooie rendementen kunnen behalen met aandelen. Mijn advies is: koop een index met een wereldwijde samenstelling. Sinds 1900 was het gemiddelde rendement per jaar 8%. Die 8% komt echter nooit op de borden. Het varieert van -41,4% (2008) tot +68,9% (1933). Hoe langer u geduld heeft, hoe meer het rendement richting de 8% per jaar zal bewegen. Hier moeten de kosten die u maakt nog wel van af.

Leg maandelijks in: kies een bedrag dat altijd beschikbaar is. Ook in tijden van economische tegenspoed. Neem minimaal vijftien jaar de tijd.

Voor iedereen bereikbaar

De Vanguard FTSE All-World ETF voldoet aan de eisen van Beleggers Belangen. De kosten bedragen 25 basispunten per jaar. Via de DeGiro is het mogelijk om een keer per maand gratis in de betreffende ETF te handelen. Bogle heeft ervoor gezorgd dat beleggen zo saai is als het kijken naar gras dat aan het groeien is en als verf die aan het drogen is. Met als resultaat dat mooie rendementen op lange termijn voor iedereen bereikbaar zijn.