Updates

Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden
Aandelen Nederland

ICT Group

Advies
houden
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
houden
Aandelen Internationaal

General Electric

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Avantium

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Aegon

Advies
houden
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
kopen
Advies Jeroen Boogaard, 10 jan 15:32

Door het putje: Vastned

0 0 Leestijd ongeveer

Updates

Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden
Aandelen Nederland

ICT Group

Advies
houden
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
houden
Aandelen Internationaal

General Electric

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Avantium

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Aegon

Advies
houden
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
kopen

Na jaren van sterke rendementen moest de beursgenoteerde vastgoedsector vorig jaar flink inleveren. Dat gold ook voor Vastned. Ik herhaalde een jaar geleden het koopadvies voor deze winkelbelegger en dat heeft inclusief het dividend een negatief totaalrendement opgeleverd van 17,6%.

Dat is een duidelijke underperformance vergeleken met de AEX herbeleggingsindex (-9%).

Vastned heeft een enorme kwaliteitsslag gemaakt, waarbij het gewicht van de beste winkelpanden in de meest populaire binnensteden van Nederland, België, Frankrijk en Spanje is toegenomen naar 81%. Deze winkels blijven, afgezien van wat tijdelijke leegstand in Madrid, goed presteren en bieden tegenwicht aan de aanhoudende huurdalingen bij de secundaire winkels. Het algehele beeld bij Vastned is daarom stabiel, en dat geldt ook voor het dividend.

Afwaardering Vastned

De kwaliteitsverbetering heeft zich helaas niet vertaald in een verdere herwaardering van het aandeel. Sterker: het disagio is in een jaar tijd opgelopen van 7,5 naar maar liefst 30%. Het dividendrendement is gestegen van 5 naar 6,5%. Bedrijfsspecifieke oorzaken zijn er niet: ook andere winkelfondsen zijn op de beurs flink afgewaardeerd. Beleggers vrezen de gevolgen van e-commerce op de fysieke retail en kijken daarbij angstig naar de ontwikkelingen in de VS en het VK, waar winkelcentra sterk onder druk staan. Hoewel de retailsector het ook in Europa lastig heeft, blijven winkels op goede locaties zoals gezegd goed presteren. Het is mijn overtuiging dat deze winkels ook in het internettijdperk zullen overleven. Vastned ( ) blijft dan ook koopwaardig.

De auteur heeft een positie in Vastned.

 

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €10,95 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!