Updates

Aandelen Internationaal

Apple

Advies
houden
Aandelen Nederland

Royal Dutch Shellº

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Nestlé

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Pfizer

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Fugro º

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASMI

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Accell

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Sanofi

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Vopak

Advies
houden
Aandelen Nederland

Arcadis

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
houden
Aandelen Internationaal

LVMH

Advies
kopen
Aandelen Nederland

KPN

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Value8

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aegon

Advies
houden
Aandelen Nederland

RELX

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Novartis

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Daimler

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

AkzoNobel

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Netflix

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Randstad

Advies
houden
Aandelen Nederland

Wereldhave

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Philips

Advies
houden
Aandelen Nederland

Beter Bed

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Abbott Laboratories

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Goldman Sachs

Advies
kopen

Updates

Aandelen Internationaal

Apple

Advies
houden
Aandelen Nederland

Royal Dutch Shellº

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Nestlé

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Pfizer

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Fugro º

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASMI

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Accell

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Sanofi

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Vopak

Advies
houden
Aandelen Nederland

Arcadis

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
houden
Aandelen Internationaal

LVMH

Advies
kopen
Aandelen Nederland

KPN

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Value8

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aegon

Advies
houden
Aandelen Nederland

RELX

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Novartis

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Daimler

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

AkzoNobel

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Netflix

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Randstad

Advies
houden
Aandelen Nederland

Wereldhave

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Philips

Advies
houden
Aandelen Nederland

Beter Bed

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Abbott Laboratories

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Goldman Sachs

Advies
kopen
Opinie Stephen Hendriks, 2 jan 2019 13:30

Persoonlijke tips Stephen Hendriks: een zeldzaam (slecht) jaar

0 0 Leestijd ongeveer

Voor het eerst in zeven jaar maakte de ‘mini-portefeuille’ van mijn persoonlijke tips geen positief rendement. Mijn zeven tips voor 2018 kenden een zwak vierde kwartaal, waardoor over heel 2018 een rendement van -8,2% overbleef.

Dat was 0,8 procentpunt slechter dan de AEX Net Return Index, die in 2018 -7,1% noteerde. ThyssenKrupp was met een verlies van 37,5% de grootste ‘bleeder’, maar ook Randstad (-16,8%) en de iShares MSCI EMU Small Caps ETF (-17,8%) kenden een beroerd laatste kwartaal. De mini-portefeuille werd gered door educatieve uitgever Pearson (+28,1% in euro’s) en farmaceut Novartis (+9,4% in euro’s).

Sanofi (31 december: €75,66)

Samen met Novartis is Sanofi mijn favoriet in de farmasector. Het grootste pijnpunt voor de Fransen is prijsdruk op de diabetes-divisie. Het aandeel van deze divisie in de totale omzet wordt echter steeds kleiner. Daardoor wordt de impact van de groei van de divisies Vaccins en Specialty Care steeds duidelijker. Daarnaast is het dividend van Sanofi boven alle twijfel verheven en is de koers-winstverhouding van 13,7 voor 2019 aantrekkelijk.

Air Liquide (31 december: €108,45)

De Franse producent van industriële gassen heeft een heel redelijk 2018 achter de rug. Het aandeel behaalde een totaalrendement van 5,7% in een jaar waarin de MSCI Europe Index ruim 10% verloor. Air Liquide heeft zijn defensieve kwaliteiten afgelopen jaar laten zien en ik verwacht dat het aandeel die lijn dit jaar door trekt. De groei van de winst per aandeel kan versnellen tot een kleine 10% dit jaar, vooral dankzij een hogere omzetbijdrage van grote industriële klanten. De koers-winstverhouding voor 2019 is 18,8. Dat is niet goedkoop, maar het is redelijk gezien de verwachte winstgroei voor de komende jaren.

Rheinmetall (31 december: €77,16)

De omzet en operationele winst van het Duitse industrieconcern Rheinmetall zijn ongeveer gelijkelijk verdeeld over twee divisies: Automotive en Defence. De Automotive-divisie is een belangrijke toeleverancier voor de auto-industrie. De verwachting is dat omzet en operationele winst van deze divisie in 2019 wat onder druk komen. Daar staat echter een stijging van de omzet en de operationele winst van de defensie-activiteiten tegenover, vooral als gevolg van stijgende defensie-uitgaven is Duitsland. De balans van Rheinmetall is solide en de koers-winstverhouding voor 2019 van ruim 12 is aantrekkelijk.

Thyssenkrupp (31 december: €14,98)

Het Duitse conglomeraat ThyssenKrupp was met voorsprong mijn slechtst renderende tip van vorig jaar. Na de winstwaarschuwing in het vierde kwartaal stortte de koers in, ook al omdat ThyssenKrupp de lege plekken in de raad van bestuur en raad van commissarissen maar niet kon opvullen. Dat is inmiddels gelukt: alle posities zijn weer bezet. De beurskoers doet naar mijn mening geen recht aan de waarde van de onderneming, die in 2020 in twee delen wordt opgesplitst.

Comgest Growth Emerging Markets Fund (31 december: €29,38)

Naast ThyssenKrupp neem ik ook opnieuw het Comgest Growth Emerging Markets Fund in mijn tips op. Naar mijn mening bieden opkomende markten nog steeds bovengemiddeld goede rendementsperspectieven waarvan de ervaren beheerders van dit fonds kunnen profiteren.

iShares J.P. Morgan EM Local Govt Bond UCITS ETF (31 december: $58,61)

Naast aandelen uit opkomende landen, kies ik ook voor staatsobligaties die zijn uitgegeven door overheden van deze opkomende landen. Deze staatsobligaties zijn uitgegeven in lokale valuta’s – de ETF noteert overigens in dollars – die het afgelopen jaar wel erg fors (ruim 10%) zijn gedaald ten opzichte van de dollar. Het dividendrendement van deze ETF is ongeveer 5,7%.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!