Updates

Aandelen Nederland

TomTom

Advies
houden
Aandelen Nederland

Value8

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TKH

Advies
houden
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Johnson & Johnson

Advies
houden
Aandelen Internationaal

JPMorgan Chase

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

AB Inbev

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

ASMI

Advies
kopen
image description
Opinie Johan Brinkman, 13 dec 2018 11:15

Commentaar: optimistisch over de drempel

0 0 Leestijd ongeveer

Updates

Aandelen Nederland

TomTom

Advies
houden
Aandelen Nederland

Value8

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TKH

Advies
houden
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Johnson & Johnson

Advies
houden
Aandelen Internationaal

JPMorgan Chase

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

AB Inbev

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

ASMI

Advies
kopen

Optimistisch over de drempel. Dat is in een notendop de uitkomst van onze eindejaarenquête. We vroegen onze abonnees onder meer hoeveel rendement ze in 2019 verwachten te behalen met hun eigen portefeuille(s).

Van de 530 respondenten liet 44,2% weten een rendement te voorzien van 5 tot 15%. Nog eens 4,7% verwacht 15% of meer. Slechts 3,4% gaat uit van een verlies van 5% of meer. De overige 47,7% verwacht een resultaat van -5 tot +5%.

Een zonnige toekomstvisie is ook wel nodig, blijkt uit een andere vraag. Hierin vroegen we beleggers naar hun rendementen dit jaar. Tot en met 30 november stond 7,4% op een verlies van 15% of meer. Een resultaat van -5 tot -15% had 45,9% geleden. Slechts 13,6% liet weten een resultaat te hebben geboekt van 5% tot 15%. En maar 1,9% had met een winst van meer dan 15% een topjaar achter de rug.

Ook uit de antwoorden op de vraag wat de beleggers volgend jaar met hun portefeuille gaan doen, blijken de optimisten in de meerderheid. Van de respondenten wil 21,4% de portefeuille met 5 tot 15% uitbreiden en 8,4% met zelfs 15% of meer. Overigens is het aandeel beleggers dat wil inkrimpen – 12,4% tussen de 5 en 15% en nog eens 7,6% met 15% of meer – toch ook aanzienlijk. Net iets meer dan de helft wil de portefeuille volgend jaar dus gelijk houden ten opzichte van 2018.

Sectoren

Interessant zijn ook de antwoorden op de vraag van welke sectoren beleggers in 2019 de beste resultaten verwachten. De sectoren technologie, chemie en biofarma, financiële instellingen, olie & offshore en voeding & drank springen eruit. De minste verwachtingen hebben beleggers over detachering, media, logistiek, mijnbouw en telecommunicatie. Opvallend is dat deze verwachtingen in vrijwel dezelfde verhoudingen gelden voor zowel Nederlandse als voor buitenlandse effecten.

Een home bias blijkt wel uit de antwoorden op de vraag van welke categorie de belegger in 2019 een positief rendement verwacht (meerdere antwoorden mogelijk). Hier scoort Nederlandse aandelen het hoogst (63,2%), gevolgd door aandelen uit andere Europese landen (45,6%), de VS (37,2%) en opkomende landen (36,8%). Alle andere categorieën scoren lager dan 10%.

Hoger

Tot slot de vraag naar de AEX-stand op 31 december 2019. Bijna de helft gaat uit van 500 tot 550 punten en bijna een derde van 550 tot 600 punten. Ook daaruit blijken beleggers optimistisch. Ons eerstvolgende (e-)magazine verschijnt in de eerste week van januari.  Wij wensen u fijne feestdagen toe.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €10,95 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!