Updates

Aandelen Nederland

ASMI

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Basic-Fit

Advies
houden
Aandelen Nederland

Randstad

Advies
houden
Aandelen Internationaal

AB Inbev

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Microsoft

Advies
houden
Aandelen Nederland

Sligro

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

GrandVision

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TomTom

Advies
houden
Aandelen Nederland

Value8

Advies
kopen
Opinie Stephen Hendriks, 6 dec 2018 10:30

Liever hoog dividend dan high yield

0 0 Leestijd ongeveer

Updates

Aandelen Nederland

ASMI

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Basic-Fit

Advies
houden
Aandelen Nederland

Randstad

Advies
houden
Aandelen Internationaal

AB Inbev

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Microsoft

Advies
houden
Aandelen Nederland

Sligro

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

GrandVision

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TomTom

Advies
houden
Aandelen Nederland

Value8

Advies
kopen

Er zijn verschillende manieren om een hoog inkomen uit een beleggingsportefeuille te halen. Dat kan bijvoorbeeld via hoogrentende obligaties maar ook met hoogdividendaandelen. De afgelopen jaren leidde beide methoden tot ongeveer hetzelfde resultaat. Maar dat kan wel eens snel gaan veranderen.

De afgelopen weken hebben banken en brokers weer hun verwachtingen voor het nieuwe jaar gepubliceerd. In de regel is de toon in dergelijke rapporten vrij positief. Misschien viel daarom de vooruitblik van Morgan Stanley op de Amerikaanse high yieldmarkt zo op. ‘De bearmarkt in deze risicovolle bedrijfsobligaties is begonnen’, kondigde de broker aan. Dit jaar bedraagt het totaalrendement van de Amerikaanse high yieldindex slechts 1%. Dat is wel heel mager wanneer je bedenkt dat de Amerikaanse economie dit jaar stevig is gegroeid en de winsten van bedrijven sterk zijn gestegen. Komend jaar zal dat anders zijn, waarschuwt Morgan Stanley. Zowel de economische groei als de winstgroei zal in de VS vertragen. In de aanloop naar de kredietcrisis stegen met name de schulden van de financiële sector en gezinnen, vooral via hoge hypotheekleningen. De financiële gezondheid van deze twee sectoren is de afgelopen jaren duidelijk verbeterd. De schuldproblematiek heeft zich nu verplaatst naar niet-financiële bedrijven.

Toenemende wanbetalingen

Dit jaar is de risico-opslag op Amerikaanse high yieldobligaties al met ruim 20% gestegen tot een kleine 430 basispunten. De risico-opslag is het extra rendement dat beleggers willen hebben om risicovollere bedrijfsobligaties in plaats van staatsobligaties in portefeuille te nemen. Een stijgende risico-opslag duidt dus op toenemende zorgen van beleggers over de kredietwaardigheid van bedrijven. Volgens Morgan Stanley loopt de risico-opslag altijd voor de wanbetalingen uit. Voor het komende jaar rekent de broker op een wanbetalingspercentage van 2,9. Dat is echter pas het begin. Morgan Stanley voorziet namelijk een lange wanbetalingscyclus opdoemen als gevolg van sterk opgelopen schulden en te soepele kredietvoorwaarden. In de komende wanbetalingscyclus voorziet de broker een cumulatief wanbetalingspercentage van liefst 25 op de Amerikaanse high yieldmarkt.

Hoewel somber, is het scenario van Morgan Stanley zeker niet onrealistisch. Bovendien zal het gevolgen hebben voor beleggers die met behulp van high yieldleningen de komende jaren inkomen uit hun beleggingsportefeuille willen genereren. Beleggers kunnen ongeveer 4,5% (in euro’s) aan inkomen uit wereldwijd beleggende high yield-ETF’s halen. Een dergelijk uitkeringspercentage valt ook te behalen met de SG Global Quality Income ETF. Deze ETF is gebaseerd op de aanpak van kwantitatief strategen van Société Générale (SG). Hierin zijn aandelen met een hoog dividendrendement (van ongeveer 4%) en een houdbaar dividend opgenomen. Sinds de start van deze index is het totaalrendement van deze strategie opvallend genoeg vrijwel identiek aan dat van de wereldwijde high yieldindex.

Geen rommel

En dat ondanks de enorm uiteenlopende kredietkwaliteit. Zo heeft 60% van de bedrijven uit de wereldwijde high yieldindex een credit rating van BB. Bijna 32% van slechts B en een kleine 7% heeft een CCC-rating. ‘Rommel dus’, aldus de SG-strategen. De kredietwaardigheid van de bedrijven uit de SG Quality Income Index is veel beter. Bijna 80% heeft een credit rating van A of BBB. Gezien de schuldpositie van de bedrijven uit deze twee strategieën, lijkt het inkomen van de hoogdividendstrategie dan ook veiliger dan dat van de high yieldaanpak. Dat was ook de gedachte achter de hoogdividendportefeuille die collega Menno van Hoven en ik eerder dit jaar hebben opgezet. Geen van de twintig aandelen uit die portefeuille heeft een credit rating die overeenkomt met high yield. En dat is geen toeval. Soms is hoog dividend nu eenmaal aantrekkelijker dan high yield.

 

dan high yield

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €10,95 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!