Updates

Aandelen Nederland

Aperam

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Beter Bed

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

VolkerWessels

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Daimler

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Rio Tinto

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Lufthansa

Advies
houden
Aandelen Nederland

Air France-KLM

Advies
verkopen
image description
Opinie Johan Brinkman, 29 nov 2018 10:04

Commentaar: Happy end ongelukkig jaar? Blijf beleggen!

0 0 Leestijd ongeveer

Updates

Aandelen Nederland

Aperam

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Beter Bed

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

VolkerWessels

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Daimler

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Rio Tinto

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Lufthansa

Advies
houden
Aandelen Nederland

Air France-KLM

Advies
verkopen

Krijgen we een happy end van een ongelukkig jaar? Tenzij u een goede hand had van stockpicking, bent u in 2018 tot nu toe met aandelen niet beloond voor het risico dat u nam ten opzichte van sparen. Met slotkoersen van dinsdag bedroeg het koersrendement van de AEX -4,6%, van de AMX -15,9%, van de AScX -15,7% en van de pan-Europese Stoxx600 -8,2%. Alleen de breed samengestelde Amerikaanse S&P500 rendeerde met +0,3% in dollars en + 6,9% in euro’s positief.

Daarmee dreigt de AEX voor de tweede keer binnen tien jaar het kalenderjaar in de min af te sluiten. Sinds 2009 eindigde de Amsterdamse index alleen in 2011 negatief. Dat was toen overigens wel een flinke min (-22,6%), het gevolg van de eerste afwaardering van de Amerikaanse kredietwaardigheid. De overige acht jaren sinds 2009 eindigde de AEX in de plus, met 2009 (+25,9%) als koploper.

Nu heeft de AEX nog een maand de tijd om het onheil van opnieuw een negatief jaarrendement af te wenden. Maar daarvoor is in de laatste maand van het jaar wel zo’n 5,0% koerswinst nodig. Dat is veel, maar het kwam de afgelopen tien jaar wel drie keer eerder voor, namelijk in 2009 (+9,6%), 2010 (+8,3%) en 2016 (+5,7%). De slechtste decembermaand van de afgelopen tien jaar voor de AEX was overigens 2015 (-5,9%), onder meer als gevolg van de val van de olieprijs.

Happy end

Het kan dus nog alle kanten op de komende weken, waarbij de G20-top in Buenos Aires op 30 november en 1 december, de stemming over de brexit-deal in het Britse parlement op 11 december, en de FED-vergadering op 18 en 19 december de beslissende momenten zullen zijn. Voeg daarbij het feit dat december traditioneel een goede beursmaand is, en een happy end behoort zeker tot de mogelijkheden. Aan de andere kant kunnen al deze zaken ook juist negatief uitvallen op de beurs.

Belangrijker dan speculaties over december, zijn echter de vooruitzichten voor 2019. Want december is voor iedere belegger ook traditioneel het moment om de balans op te maken. Welke winsten wilt u verder laten oplopen, welke verliezen wilt u nemen, welke nieuwe posities wilt u innemen? Voor de beantwoording van deze vragen bieden wij u de komende maand – en ook in de eerste week van het nieuwe jaar – weer de nodige inspiratie.

Met spaarrentes rond de 0% bestaat voor vermogensopbouw op de lange termijn geen alternatief. Blijf dus beleggen in december. En in heel 2019.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.