Updates

Aandelen Nederland

Sligro

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

GrandVision

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TomTom

Advies
houden
Aandelen Nederland

Value8

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TKH

Advies
houden
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Johnson & Johnson

Advies
houden
Aandelen Internationaal

JPMorgan Chase

Advies
verkopen
image description
Opinie Karel Mercx, 21 nov 2018 09:25

Column: Technische Analyse werkt

0 0 Leestijd ongeveer

Updates

Aandelen Nederland

Sligro

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

GrandVision

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TomTom

Advies
houden
Aandelen Nederland

Value8

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TKH

Advies
houden
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Johnson & Johnson

Advies
houden
Aandelen Internationaal

JPMorgan Chase

Advies
verkopen

Technische analyse gaat ervan uit dat alle informatie in de koers is verwerkt. De koers is immers de uitkomst van wat alle kopers en verkopers doen. Eén van de mooiste patronen van het afgelopen jaar was de dalende driehoek in de prijs van een bitcoin.

In december 2017 namen de beren op $19.500 het stokje over van de stieren. Twee maanden later raakten de beren oververmoeid bij een prijs van $6000. De stieren kwamen weer in de markt en duwden de bitcoin naar $12.000, gevolgd door een nieuwe verkoopgolf die wederom strandde op $6000. De stieren tilden de koers daarna naar $10.000, waarna druk van de beren opnieuw leidde tot een koers van $6000. De stieren namen het stokje nogmaals over en kwamen dit keer niet verder dan $8000. We zitten inmiddels in april 2018.

Duidelijke driehoek

Dat was het moment dat er een duidelijk driehoek zichtbaar werd in de grafiek van de bitcoin. De horizontale lijn van de driehoek ontstond langs de drie bodems van $6000. Door de toppen op $19.500, $12.000 en $8000 met elkaar te verbinden, ontstond de dalende lijn van de driehoek. De prijs van een bitcoin stuiterde vanaf het niveau van $6000 nog twee keer omhoog, tot respectievelijk $7000 en $6500.

De technische analyse gaat er vanuit dat de beweeglijkheid flink afneemt in een dalende driehoek. De stieren moeten steeds harder werken om het bodemniveau van $6000 te verdedigen, en de beren raken op hun beurt vermoeid omdat het telkens niet lukt om onder $6000 te komen. In februari 2018 was de beweeglijkheid van de bitcoin over vijf handelsdagen 247%. Op 6 november bedroeg deze 3,14%, terwijl de S&P500 op diezelfde dag een beweeglijkheid kende van 11,65%. De bitcoin bewoog begin deze maand over een periode van vijf dagen dus minder dan Amerikaanse aandelen.

Bij een dalende driehoek kunnen twee dingen gebeuren: óf er is een uitbraak aan de bovenkant van de driehoek óf er is een aan de onderkant. Een uitbraak komt er per definitie, want de horizontale en de dalende lijn raken elkaar immers op enig moment. Is de uitbraak naar boven, dan begint een nieuwe stijgende trend en wanneer de uitbraak naar beneden is, start een nieuwe dalende trend.

Schoolboekje

Volgens de technische analyse breekt een dalende driehoek ongeveer 70% van de tijd uit naar beneden en 30% van de tijd naar boven. ls één van beide gebeurt, versnelt de trend en neemt de beweeglijkheid toe. Op 14 november brak de grens van $6000 en zes handelsdagen later stond er $4300 op de borden. De bitcoin verloor 30% en de volatiliteit nam toe tot 92,5%. Een technisch patroon uit het schoolboekje.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.