Updates

Aandelen Nederland

Flow Traders

Advies
houden
Aandelen Nederland

AMG

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TomTom

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Johnson & Johnson

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Alphabet

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Microsoft

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Amazon

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Facebook

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
houden
Aandelen Nederland

Fagron

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

LVMH

Advies
kopen

Updates

Aandelen Nederland

Flow Traders

Advies
houden
Aandelen Nederland

AMG

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TomTom

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Johnson & Johnson

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Alphabet

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Microsoft

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Amazon

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Facebook

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
houden
Aandelen Nederland

Fagron

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

LVMH

Advies
kopen
Opinie Karel Mercx, 25 sep 2018 15:10

Column: wiet, bitcoin, 3D-printers en een hondje

0 0 Leestijd ongeveer

Het meest fascinerende aan de financiële wereld vind ik dat mensen al honderden jaren elke keer vallen voor de laatste hype. Zo zijn velen op dit moment volkomen in de ban van de 24 Canadese marihuana-producenten. In de afgelopen maanden zijn er extreme koersbewegingen geweest met de marihuana-aandelen.

Tilray springt er met kop en schouders bovenuit. Tussen 19 juli en 20 september ging Tilray met 1764% omhoog. De jaaromzet is $32,4 mln en de beurswaarde is $27,9 mrd. De waardering van Tilray is 861 keer de omzet. Hoe krankjorum dit is laten de omzet en beurswaarde van Ahold zien. De jaaromzet is $62,9 mrd en de beurswaarde is $24,2 mrd. De waardering van Ahold is 0,4. Een jaar geleden schreef ik: blijf af van marihuana. De titel had beter kunnen zijn: ga aan de marihuana! Mijn markttiming is echt verschrikkelijk.

Bitcoin

Marihuana-aandelen hebben het stokje overgenomen van de Bitcoin. De virtuele-munt is sinds 18 december 2017 67% kwijtgeraakt. Alleen al in Nederland was dit voor ruim 100.000 mensen aanleiding om afscheid te nemen van hun cryptomunten. Dit zijn mensen die de munten kochten omdat ze in korte tijd hard omhoog gingen en weer met verlies verkochten omdat ze er niet snel rijk van werden.

3D-printing

In 2013 was het verhaal de 3D-printer. Dit is een mooi voorbeeld hoe het verder gaat wanneer de zeepbel barst. Koers naar beneden, terwijl de omzet van het bedrijf verder groeit.

Sinds 1 januari 2014 is 3D Systems 80% kwijtgeraakt. De omzet van 3D Systems was in 2013 $513 mln. De gemiddelde analistenverwachting voor 2018 is $702 mln en voor 2019 is dat $738.

Er zijn altijd twee verhalen. Het verhaal dat de bedrijfscijfers vertellen en het verhaal dat de koers vertelt. Op de extreem lange termijn zijn alleen de bedrijfscijfers van belang. Op de korte termijn kan de koers echter compleet door het dak gaan omdat mensen denken dat wiet over de hele wereld gelegaliseerd gaat worden, de bitcoin een nieuw betaalmiddel zal zijn en elk huishouden een 3D-printer zal krijgen.

Hondje

William Bernstein, een Amerikaanse financieel adviseur voor vermogende particulieren, omschrijft de bedrijfscijfers als een man en de koers als een hondje. De man wandelt met het hondje dat aan een lange lijn zit. Soms is het hondje veel te ver vooruit, zoals nu met de marihuana-aandelen. Soms is het hondje een stukje terug gelopen zoals nu met de 3D-printer-aandelen.

Niemand weet hoe lang de lijn is waar de hond aan zit. De marihuana-aandelen kunnen nog een stuk verder oplopen en de 3D-printer-aandelen kunnen nog een stuk verder zakken. De belegger kan het beste zijn slag slaan wanneer de man voor het hondje loopt, wanneer de hond zover vooruit is geslopen dat de man het hondje niet meer ziet, dan kan hij het beste de sector negeren.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €10,95 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!