Updates

Aandelen Nederland

Aperam

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Beter Bed

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

VolkerWessels

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Daimler

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Rio Tinto

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Lufthansa

Advies
houden
Aandelen Nederland

Air France-KLM

Advies
verkopen
image description
Opinie Christian Slagter-Koster, 21 nov 2018 09:58

Column: Het beste medicijn voor beleggers

0 0 Leestijd ongeveer

Updates

Aandelen Nederland

Aperam

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Beter Bed

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

VolkerWessels

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Daimler

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Rio Tinto

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Lufthansa

Advies
houden
Aandelen Nederland

Air France-KLM

Advies
verkopen

De afgelopen weken was mijn vrouw erg ziek. Waarschijnlijk heeft zij een bacteriële infectie opgelopen tijdens onze terugvlucht vanuit Orlando, Florida.

Na nachtenlang hoesten en koorts bracht een bezoek aan de huisarts en bloedprikken uitkomst. Het bleek te gaan om een longontsteking die met Amoxicilline verholpen moet worden. Amoxicilline is een penicilline, dat tot een van de oudste antibiotica behoort.

Merck

Penicilline werd in 1928 bij toeval ontdekt door Alexander Fleming. De Britse arts-bacterioloog liet per ongeluk een van zijn voedingsbodems open staan, waarna hij er de volgende dag schimmel op aantrof. Opvallend was dat rondom deze schimmel alle bacteriën verdwenen waren. Deze schimmel genaamd ‘penicillium’ vormt de basis voor alle moderne antibiotica. In 1938 werd penicilline pas voor het eerst getest en het Amerikaanse Merck was een paar jaar later het eerste bedrijf dat penicilline produceerde. Het medische succes leidde ertoe dat de productie van penicilline tijdens de Tweede Wereldoorlog sterk werd opgevoerd en ook andere bedrijven kansen zagen. Pfizer werd uiteindelijk de marktleider in dit segment.

Allergie

De afgelopen tijd zat penicilline echter in het verdomhoekje. Desgevraagd zegt één op de tien mensen allergisch te zijn voor penicilline. Mensen die allergisch zijn krijgen andere antibiotica voorgeschreven, die vaak meerdere bacteriën tegelijkertijd aanpakken. Deze mensen hebben hierdoor een grotere kans om levensbedreigende infecties als Clostridium difficile of MRSA op te lopen. Volgens onderzoekers zijn kinderen in het verleden te vaak allergisch voor penicilline verklaard. Doktoren wordt daarom geadviseerd nogmaals te controleren of de allergie er daadwerkelijk is bij deze mensen. In veel gevallen is dit namelijk niet het geval.

Pfizer

Diverse analisten verwachten dat de antibioticamarkt de komende jaren fors gaat groeien, wat kansen biedt voor onder meer marktleider Pfizer en Merck. Pfizer noteert momenteel op een k/w van 18,8 en Merck op een k/w van 17,9, terwijl de aandelen een dividendrendement bieden van respectievelijk 3,1 en 2,9%. Wel zijn de koersen van zowel Pfizer als Merck de afgelopen maanden fors opgelopen. Onder andere CFRA Research hanteert daarom voor beide aandelen een houdadvies. Of farmaceuten in staat zullen zijn hun prijzen te verhogen, moet volgens de analisten worden afgewacht. Ik hoop in ieder geval dat mijn vrouw er weer snel bovenop is.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €10,95 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!