Updates

Aandelen Nederland

Aalberts

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Linde

Advies
houden
Aandelen Nederland

Randstad

Advies
houden
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Boskalis Westminster

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Avantium

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Novartis

Advies
houden
Aandelen Nederland

Prosus

Advies
kopen

Actueel advies

Advies Peter Schutte, 7 nov 2018 12:10

Winstwaarschuwing bij Kendrion

0 0 Leestijd ongeveer

Elektromagnetenfabrikant Kendrion kende een zeer moeizaam derde kwartaal. Door een teruglopende vraag naar personenauto’s is de margedoelstelling niet meer haalbaar.

Kendrion zag de omzet in het derde kwartaal met 8% dalen tot €107,1 mln. De teruggang zit vooral in de grootse tak, automotive, die goed is voor circa twee derde van de omzet. De omzet liep daar met 10% terug. In het industriële segment ging het eveneens wat minder.

De afgelopen maanden is de vraag naar auto’s teruggelopen, vooral in Europa maar ook in China. In China werd nog wel compensatie gevonden in reeds opgestarte automotive-projecten. Ook de dieselproblematiek en nieuwe testmethodes voor CO2-uitstoot (WLTP) zorgden voor druk op de autoverkopen.

De ebita van Kendrion kromp met maar liefst 23% tot €7,7 mln, terwijl analisten juist op groei hadden gerekend. De nettowinst nam af met 22%. tot €4,6 mln. De operationele marge daalde het afgelopen kwartaal van 8,6% naar 7,2%.

Het bedrijf denkt dat de zwakte in de automotive-markt dit jaar aanhoudt en verlaagt de ebit-margedoelstelling voor dit jaar van 10% naar meer dan 9%. Na drie kwartalen staat dit laatste percentage precies op de borden.

Positief op lange termijn

Kendrion houdt wel vast aan de doelstellingen voor 2023. Dat impliceert een rendement op geïnvesteerd vermogen van minstens 20% en een ebitda van meer dan 15%. Vooral voor het behalen van die eerste doelstelling heeft Kendrion groei nodig.

Ceo Joep van Beurden kijkt graag door de cyclus heen en denkt dat er genoeg kansen zijn in de focusgebieden China, automotive en robotisering. Van Beurden spreekt ondanks de huidige dip nog altijd over een goede verdeling tussen automotive en industrieel. Automotive is namelijk cyclisch, en industrieel fungeert als goede buffer. De grote kansen liggen evenwel in automotive. Kendrion richt zich hier in zijn R&D-investeringen op elektrisch en autonoom rijden, alsmede veiligheid en comfort.

Ik verlaag de taxatie voor de winst per aandeel voor dit jaar van €2 naar €1,55 en volsta met een houdadvies. De kansen liggen vooral op de wat langere termijn. De financiële positie blijft sterk, zodat Kendrion de huidige dip in de markt prima kan doorstaan.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.