Updates

Aandelen Nederland

Just Eat Takeaway

Advies
houden
Aandelen Nederland

Avantium

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

TKH

Advies
kopen
Aandelen Nederland

SBM Offshore

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Fagron

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Coca-Cola EurPartners

Advies
houden
Aandelen Nederland

Hunter Douglas

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Volkswagen

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Ahold Delhaize

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Walt Disney

Advies
kopen
Aandelen Nederland

JDE Peet's

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Bayer

Advies
kopen
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Facebook

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Altice Europe

Advies
kopen
Aandelen Nederland

WDP

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
houden
Aandelen Nederland

Royal Dutch Shellº

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Nestlé

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Pfizer

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Fugro º

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASMI

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Accell

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Sanofi

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Vopak

Advies
houden
Aandelen Nederland

Arcadis

Advies
kopen

Actueel advies

Advies Jeroen Boogaard, 31 okt 2018 09:42

GE zet botte bijl in dividend  

0 0 Leestijd ongeveer

Snel oplopende verliezen bij de gasturbines nopen de nieuwe topman van General Electric tot harde ingrepen. De energiedivisie gaat op de schop en het dividend wordt verlaagd.

Lawrence Culp, de kersverse bestuursvoorzitter van General Electric, laat er geen gras over groeien. Hij reduceert het kwartaaldividend van $0,12 naar slechts $0,01 per aandeel. Zo bespaart het bedrijf $3,9 mrd aan cash en kan het de te hoge schulden sneller afbouwen. Verder zal de slecht presterende energiedivisie worden opgesplitst in een onderdeel met de gasturbines en een onderdeel met de overige activiteiten, zoals kernenergie en stoomgeneratoren.

Doel is om de kosten verder te verlagen en de prestaties te verbeteren. Dat is hard nodig, want de energie-business boekte in het derde kwartaal een fors verlies van $631 mln en zag de orderontvangsten met 18% teruglopen. De vraag naar gasturbines is flink gedaald door de snelle groei van duurzame energie. Van enig marktherstel zal de komende twee jaar nog geen sprake zijn. Zoals General Electric al eerder bekendmaakte, is er voor $22 mrd aan goodwill afgeboekt. Daardoor werd er een verlies geboekt van $22,8 mrd. Exclusief bijzondere posten zakte de nettowinst met 35% naar $1,18 mrd.

Flinke winstgroei vliegtuigmotoren

General Electric moet het momenteel vooral hebben van de luchtvaarttak, die de winst met een kwart opvoerde naar $1,7 mrd. Andere lichtpuntjes zijn het herstel bij de olie- en gasactiviteiten en aantrekkende orders bij transport. De medische divisie laat een stabiel beeld zien en dat moet volgend jaar een goede verkoopopbrengst opleveren.

GE gaat de komende jaren ook zijn meerderheidsbelang in oliedienstverlener Baker Hughes afbouwen. Dit zal tot een aanzienlijk lagere leverage leiden en mogelijk ook tot hervatting van een reguliere pay-out ratio van 40%. De onverwacht sterke verslechtering van de resultaten bij de energietak staat een snelle turnaround echter in de weg. Omdat de kasstroom voorlopig onder druk blijft, is het succesvol afronden van de geplande desinvesteringen noodzakelijk. Dat maakt van Gerneral Electric een speculatieve belegging. Bij een k/w van 13 verlaag ik het houdadvies naar ’verkopen’.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!