Updates

Aandelen Nederland

Unilever

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Acomo

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

JPMorgan Chase

Advies
houden
Aandelen Nederland

AMG

Advies
houden
Aandelen Nederland

Just Eat Takeaway

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Philips

Advies
houden
Aandelen Nederland

ING

Advies
kopen
Aandelen Nederland

InPost

Advies
houden
Aandelen Nederland

Pharming

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Pfizer

Advies
houden
Aandelen Nederland

Nieuwe Steen Investments

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Hunter Douglas

Advies
houden
Aandelen Nederland

Galapagos

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Vivoryon Therapeutics

Advies
verkopen

Updates

Aandelen Nederland

Unilever

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Acomo

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

JPMorgan Chase

Advies
houden
Aandelen Nederland

AMG

Advies
houden
Aandelen Nederland

Just Eat Takeaway

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Philips

Advies
houden
Aandelen Nederland

ING

Advies
kopen
Aandelen Nederland

InPost

Advies
houden
Aandelen Nederland

Pharming

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Pfizer

Advies
houden
Aandelen Nederland

Nieuwe Steen Investments

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Hunter Douglas

Advies
houden
Aandelen Nederland

Galapagos

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Vivoryon Therapeutics

Advies
verkopen
Opinie Christian Slagter-Koster, 24 okt 2018 09:37

Column: Toekomstmuziek

0 0 Leestijd ongeveer

Afgelopen weekend vierden wij de 65e verjaardag van mijn schoonvader. Een heugelijke gebeurtenis natuurlijk, en een leeftijd die voorheen voor velen het pensioen inluidde. Inmiddels is dit afhankelijk van je geboortedatum, maar voor hoe lang nog?

Minister van Sociale Zaken Wouter Koolmees heeft de pensioenhervorming tot een van zijn speerpunten gemaakt. Koolmees hoopt voor 2020 de nieuwe wetgeving afgerond te hebben, maar de tijd begint te dringen en het zou zomaar kunnen dat er voorlopig toch geen pensioenakkoord komt.

Beste ter wereld

Voorlopig hoeven wij ons volgens Mercer weinig zorgen te maken. Het Nederlandse pensioenstelsel werd door het adviesbureau onlangs beoordeeld als beste ter wereld. De afgelopen zeven jaar moest Nederland Denemarken voor zich dulden, dat nu op plaats twee staat. De toppositie is volgens Mercer vooral te danken aan de hoge economische groei in Nederland en de toegenomen arbeidsparticipatie onder ouderen. Mercer stelt wel dat de toppositie geen reden is om het Nederlandse pensioenstelsel niet verder te verbeteren, zeker omdat Nederlanders er volgens het adviesbureau weinig vertrouwen in hebben.

Onvoldoende voorbereid

Dit wordt onderstreept door onderzoek van LifeSight. Daaruit blijkt dat Nederlandse werknemers onvoldoende voorbereid zijn op een herziening van het pensioenstelsel. Van de respondenten geeft 38% aan weinig of geen kennis te hebben van hoe zij het beste geld apart kunnen zetten voor pensioen, terwijl 23% door een gebrek aan informatie hierover besluiteloos is. Een gevolg hiervan is volgens LifeSight dat 24% van de werknemers in Nederland zich zorgen maakt over hun eigen huidige financiële situatie en zelfs 32% over hun toekomstperspectieven. Volgens de onderzoekers geeft 30% aan dat zij op dit moment een onverwachte kostenpost van €2000 niet kunnen opvangen, wat trouwens in andere Europese landen ook het geval is. Zorgelijk vind ik dat 33% van de werknemers in Nederland van salaris naar salaris leeft en financieel dus eigenlijk niks opbouwt.

Ik moet eerlijk bekennen dat ik op mijn leeftijd (33) en als zelfstandig ondernemer weinig bezig ben met mijn pensioen, behalve dan dat ik een deel van mijn inkomsten enerzijds beleg en anderzijds apart zet voor onverwachte kostenposten. Op deze manier hoop ik ooit, net als mijn schoonvader volgend jaar, van mijn pensioen te mogen genieten. En verder is er natuurlijk altijd nog de pensioenportefeuille van Beleggers Belangen!

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!