Updates

Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
houden
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Allianz

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
houden
Aandelen Nederland

Ajax

Advies
verkopen
image description
Advies Jeroen Boogaard, 24 okt 2018 14:08

Bouwpoot Vinci komt goed op stoom

0 0 Leestijd ongeveer

laatste advies

Beleggers reageren positief op de kwartaalcijfers van Vinci. De opleving van de bouwactiviteiten zet versterkt door en dit leverde een hogere omzet op dan verwacht.

Het Franse bouw- en concessiebedrijf Vinci heeft de omzet in het derde kwartaal met 9,5% opgevoerd naar €11,7 mrd. Daarmee is de analistenverwachting van €11,5 mrd overtroffen. Winstcijfers zijn niet verstrekt. Op autonome basis versnelde de omzetgroei naar 4,3%, tegen een plus van 2,8% in het eerste halfjaar. Dat was te danken aan de bouwdivisie, die er in het derde kwartaal een schepje bovenop deed en de omzet op eigen kracht met 4,9% wist te verhogen. Het onderdeel profiteert van het herstel van de Franse bouwmarkten en doet ook internationaal goede zaken dankzij toenemende infrastructurele bestedingen.

De groei is er voorlopig nog niet uit. Zo steeg het orderboek vergeleken met een jaar geleden met 7% naar €32,8 mrd, goed voor elf maanden aan omzet. In Frankrijk daalden de orderontvangsten vanwege een lastige vergelijkingsbasis (vorig jaar werden grote infraprojecten rond Parijs binnengesleept). Hier tegenover stond echter een sterke internationale orderinname in vergelijking met vorig jaar. De winstmarge van de bouwdivisie zal dit jaar toenemen.

Expansie luchthavens

Veel meer gewicht in de schaal leggen de concessies voor luchthavens en tolwegen. Die genereren ongeveer 70% van de nettowinst. Door het herstel van de verkeersvolumes op de Franse tolwegen en de aanhoudende sterke passagiersgroei op de luchthavens doet deze divisie momenteel goede zaken. Hoewel de autonome groei in het derde kwartaal iets afzwakte, bleef deze over de eerste negen maanden (+4,8%) erg sterk. Vinci slaat hier internationaal de vleugels uit en nam dit jaar alweer negen luchthavens over, in onder meer de VS, het VK, Zweden en Servië. Het aantal luchthavens onder beheer stijgt daardoor naar 44 en die vervoeren in totaal meer dan 180 miljoen passagiers per jaar. Ook de concessies stevenen dit jaar af op een hogere winstmarge.

Voor geheel het jaar herhaalt het bedrijf de conservatieve verwachting van een omzet- en winsttoename. Het aandeel steeg op het kwartaalbericht met ruim 4% en wordt nu tegen 13,4 keer de verwachte winst voor 2019 verhandeld. Bij deze gunstige waardering blijft Vinci naar mijn mening koopwaardig.

CIJFERS EERSTE NEGEN MAANDEN
In € mrd20182017
Omzet31,429,2
Orderontvangsten28,426,9
Orderboek32,830,6

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €10,95 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!