Updates

Aandelen Nederland

Accsys

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Beter Bed

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

JPMorgan Chase

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Goldman Sachs

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASMI

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Neways

Advies
houden

Updates

Aandelen Nederland

Accsys

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Beter Bed

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

JPMorgan Chase

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Goldman Sachs

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASMI

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Neways

Advies
houden
Tips Karel Mercx, 16 okt 2018 10:15

Buikpijnbelegging op een opkomend keerpunt

0 0 Leestijd ongeveer

De oplopende Amerikaanse rente en de eerste fase van de  handelsoorlog hebben een financiële crisis veroorzaakt in de opkomende markten. Nu de onrust iets wegebt, is het uitgelezen moment onstaan om zaken te doen.

In de afgelopen 6 maanden zijn de munteenheden van opkomende markten, gemeten aan de hand van JPMorgan EM Currency Index, gedaald met 15%. Voor valuta’s zijn dit extreme bewegingen.

De obligaties van opkomende markten zijn ook sterk gedaald met als gevolg dat de spread, het verschil in rente tussen de opkomende markten en de Verenigde Staten, in de afgelopen 12 maanden sterk is opgelopen, van 288 naar 377 basispunten. Het effectieve rendement is gestegen naar 6,1%.

Aantrekkelijker

Dit maakt beleggen in staatsobligaties van opkomende markten in de lokale valuta een stuk aantrekkelijker dan een jaar geleden. Wij wachten al maanden op een aantrekkelijk instapmoment, maar de koersen daalden zo snel, dat we nog iets meer stabiliteit wensten. In de afgelopen maand werd geen nieuw dieptepunt genoteerd en daarom willen wij nu een positie openen in staatsobligaties van de opkomende markten die zijn uitgegeven in de lokale valuta.

Onze favoriete ETF in deze categorie is de iShares J.P. Morgan EM Local Govt Bond UCITS ETF (ISIN IE00B5M4WH52, tickercode is IEML). De 5 grootste landen in deze ETF zijn Brazilië (weging 11,2%), Polen (10,0%), Mexico (9,8%), Zuid-Afrika (9,5%) en Indonesië (9,4%). Vooral in Brazilië, Zuid-Afrika en Indonesië is de financiële situatie nog riskant, maar wij weten ook dat op de bodem van de markt de toekomst er het somberst uitziet.

Bescherming

Wachten met kopen totdat de storm in de opkomende markten gaat liggen, heeft geen zin. De koersen van de valuta staan dan immers een stuk hoger dan vandaag en de rentespread is een stuk gedaald. De jaarlijkse renteuitkering van de IEML is 6,1%. Dit geeft enigszins bescherming als blijkt dat wij te vroeg zijn met kopen. Warren Buffett zegt altijd dat als de belegger niet koopt met buikpijn, hij te veel betaalt. Wij adviseren dit credo te volgen: koop IEML met buikpijn.

Fondscode: IE00B5M4WH52
Tickercode: IEML
Beurs: Londen
Hoogste koers 12 mnd: $68,78
Laagste koers  12 mnd: $54,53
Beheerd Vermogen: $6,4 mrd
Effectief rendement: 6,1%

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!