Updates

Aandelen Nederland

Unilever

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Acomo

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

JPMorgan Chase

Advies
houden
Aandelen Nederland

AMG

Advies
houden
Aandelen Nederland

Just Eat Takeaway

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Philips

Advies
houden
Aandelen Nederland

ING

Advies
kopen
Aandelen Nederland

InPost

Advies
houden
Aandelen Nederland

Pharming

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Pfizer

Advies
houden
Aandelen Nederland

Nieuwe Steen Investments

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Hunter Douglas

Advies
houden
Aandelen Nederland

Galapagos

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Vivoryon Therapeutics

Advies
verkopen

Updates

Aandelen Nederland

Unilever

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Acomo

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

JPMorgan Chase

Advies
houden
Aandelen Nederland

AMG

Advies
houden
Aandelen Nederland

Just Eat Takeaway

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Philips

Advies
houden
Aandelen Nederland

ING

Advies
kopen
Aandelen Nederland

InPost

Advies
houden
Aandelen Nederland

Pharming

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Pfizer

Advies
houden
Aandelen Nederland

Nieuwe Steen Investments

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Hunter Douglas

Advies
houden
Aandelen Nederland

Galapagos

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Vivoryon Therapeutics

Advies
verkopen
Advies Harriët Verbeek, 29 sep 2018 09:00

Belegger van de Week: Hielco Wiersma

0 0 Leestijd ongeveer

Hielco Wiersma (71) belegt in aandelen en investeert in woningen en appartementen.  Het rendement op zijn onroerend goed is hoger dan dat van zijn aandelenportefeuille.

 

  1. Waarom bent u met beleggen begonnen?

‘Ik wilde meer rendement op mijn spaargeld hebben en ik zag op Beursplein 5 mogelijkheden om dat te realiseren.  Op 25-jarige leeftijd kocht ik een paar Robeco-producten, zoals Rolinco en Rodamco. Dat deed ik op advies van mijn oudste broer die vond dat ik eerst meer kennis moest vergaren over de aandelenmarkten.  Na een paar jaar ben ik overgestapt op individuele aandelen.’

 

  1. Waarom bent u nu een actieve belegger?

‘Nu, 46 jaar later, is dat nog steeds dezelfde reden: rendement maken. Beleggen in stenen staat  bij mij nu op de eerste plaats, daarna komt beleggen in aandelen en ETF’s. Daarnaast houd ik een buffer van cash geld aan voor groot onderhoud aan mijn panden en nieuwe investeringen in onroerend goed en aandelen.’

 

  1. Wat was uw grootste succes?

‘Mijn grootste successen heb ik  tot nu toe behaald via beleggingsritten in Van der Moolen, Aalberts, Heineken en Arcelor Mittal. Vooral met Van der Moolen heb ik veel winst gemaakt. Ik kocht de aandelen jaren geleden op 40 gulden en daarna verkocht ik ze op een koers van 160 gulden. Later zakte het aandeel en toen heb ik opnieuw een ritje naar boven gemaakt. ’

 

  1. Wat was uw grootste teleurstelling?

‘Landis is een grote teleurstelling, maar ook Fortis en Imtech . Slecht bestuur en criminele delicten, ook door banken, zouden veel strenger moeten worden bestraft.  Bestuurders krijgen bovendien veel te lage boetes. De Vereniging van Effectenbezitters VEB verricht voor haar leden goed claimwerk. Maar de AFM en de DNB zouden via hun voorkennis veel actiever kunnen opereren.’

 

  1. Hoeveel tijd besteedt u aan uw beleggingen?

‘Gemiddeld 2 uur per dag. Ik lees veel digitale nieuwsbrieven, onder andere van de VEB, Beleggers Belangen en IEX. Ik heb altijd interesse gehad in financiële en economische zaken, maar beleggen blijft voor mij ook een hobby.’

 

  1. Wat is uw strategie?

‘Defensief, gericht op dividend en incidenteel op koerswinsten.  Ik ben met mijn 71 jaar natuurlijk al wat ouder en daarom gaat mijn voorkeur uit naar defensieve aandelen, zoals Ahold en Shell. Ik probeer altijd goedkoop te kopen en wacht dan op een koersstijging, zo heb ik recent ArcelorMittal gekocht. Soms richt ik mij op de krenten uit de pap, zoals Flow Traders. BAM staat op dit moment ook laag en ik verwacht dat de koers zal stijgen naar € 5,-. De kans is groot dat ik dit aandeel ga kopen. ’

 

  1. Wat is uw grootste ergernis?

‘Slecht bestuurde bedrijven, zoals op dit moment Air France-KLM. Onbegrijpelijk dat Nederland en Frankrijk als aandeelhouder al jarenlang genoegen nemen met een rendement van nul procent! Verder erger ik mij aan de belachelijk hoge salarissen van ‘topbestuurders’ en aan te hoge bonussen. Sommige bedrijven worden door slecht bestuur geplunderd. Aandeelhouders zouden een zwaardere stem moeten krijgen bij het vaststellen van de beloningen en het benoemen van commissarissen. Ook zet ik vraagtekens bij de beperkte beursgang van een bedrijf als Adyen.  De aandelen gingen naar vooraf uitgekozen institutionele beleggers. Individuele beleggers kregen geen kans. Van de VEB en de AFM had ik een kritischer houding verwacht, meer gericht op bescherming van de kleine belegger. Voor een dergelijke beursgang zou geen toestemming moeten worden verleend.’

 

  1. Welke belegger bewondert u het meest?

‘Warren Buffett met zijn stijl van laag kopen en hoog verkopen. Verder volg ik met grote interesse de verrichtingen van twee familieleden die bij de ING-bank en het Add Value Fund werken.’

 

  1. Wat verwacht u de komende tijd van de beurs?

‘Waarschijnlijk gaat de AEX de komende maand naar circa 560 punten en stijgt deze in het laatste kwartaal verder richting de 600 punten. De winsten van de bedrijven zijn nog zeer goed en dat rechtvaardigt een hogere AEX. In de tweede helft van 2019 verwacht ik dat de economie afzwakt en de rente gaat stijgen. Daardoor zal de AEX weer terugzakken naar lagere niveaus.’

 

  1. Welke tip heeft u voor andere beleggers?

‘Ga niet over één nacht ijs bij het aankopen van aandelen of opties. Probeer eerst de bedrijfsmatige ontwikkeling van een bedrijf een tijd te volgen. Let verder op de koersontwikkeling, de koers/winstverhouding, het dividendrendement en op voldoende spreiding binnen je portefeuille. Investeer ook in innovatieve sectoren, bijvoorbeeld in robotisering, biochemie en 3D printen.’

 

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!