Updates

Aandelen Nederland

Royal Dutch Shellº

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Unilever

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Acomo

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

JPMorgan Chase

Advies
houden
Aandelen Nederland

AMG

Advies
houden
Aandelen Nederland

Just Eat Takeaway

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Philips

Advies
houden
Aandelen Nederland

ING

Advies
kopen
Aandelen Nederland

InPost

Advies
houden
Aandelen Nederland

Pharming

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Pfizer

Advies
houden
Aandelen Nederland

Nieuwe Steen Investments

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Hunter Douglas

Advies
houden
Aandelen Nederland

Galapagos

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Vivoryon Therapeutics

Advies
verkopen

Updates

Aandelen Nederland

Royal Dutch Shellº

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Unilever

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Acomo

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

JPMorgan Chase

Advies
houden
Aandelen Nederland

AMG

Advies
houden
Aandelen Nederland

Just Eat Takeaway

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Philips

Advies
houden
Aandelen Nederland

ING

Advies
kopen
Aandelen Nederland

InPost

Advies
houden
Aandelen Nederland

Pharming

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Pfizer

Advies
houden
Aandelen Nederland

Nieuwe Steen Investments

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Hunter Douglas

Advies
houden
Aandelen Nederland

Galapagos

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Vivoryon Therapeutics

Advies
verkopen
Opinie Harriët Verbeek, 8 sep 2018 09:00

Belegger van de week: Willem Landman

0 0 Leestijd ongeveer

Willem Landman (62) is docent financieel gedrag aan de Hogeschool van Amsterdam. Hij is bezig met een proefschrift over de risicoperceptie van particuliere beleggers.

Waarom bent u met beleggen begonnen?

‘Vroeger was er maatschappelijk gezien nauwelijks aandacht voor beleggen. Het was een bezigheid voor gezapige heren. Maar toch ging ik als jonge man naar de bank om een beleggingsrekening te openen en werd ontvangen door een heer in krijtjespak. Ik vertelde hem dat ik wilde inschrijven op een aandelenemissie van DAF. “Daar beginnen we niet aan”, antwoordde hij. Als ik tegenwoordig naar mijn studenten kijk, valt me op hoe toegankelijk de financiële markten door internet zijn geworden. Velen beleggen bijvoorbeeld in bitcoins – hoewel dat naar mijn mening eigenlijk geen beleggen is, maar gokken.’

Waarom bent u nu een actieve belegger?

‘Ik ben redelijk actief geworden door het televisieprogramma Cash, met presentator Ton Planken. Je kon via dat programma een beleggingsrekening openen en een cursusboek kopen. Volgens mijn collega’s ben ik een geniale belegger en die reputatie houd ik graag hoog.’

Wat was uw grootste succes?

‘Mijn reputatie dank ik aan het jaar 2000. In september van dat jaar bereikte de AEX het hoogste punt in de geschiedenis: 702,21 punten. Juist op dat moment heb ik mijn hele portefeuille verkocht. Maar de timing was toeval. Ik moest op dat moment namelijk een lening aflossen.’

Wat was uw grootste teleurstelling?

‘Welke belegger heeft geen teleurstellingen gehad? Ik heb ook verloren op klassiekers als World Online en Imtech. Maar ik heb altijd op tijd mijn hielen gelicht. De schade is nooit heel groot geweest.’

Hoeveel tijd besteedt u aan uw beleggingen?

‘Heel weinig. Ik heb een buy and hold-strategie en houd mij niet dagelijks met mijn portefeuille bezig. Voor mijn vak ben ik er natuurlijk wel actief mee bezig. Ik moet vragen van studenten kunnen beantwoorden en beleggen is iets anders dan boekhouden, waarbij debet altijd links op de balans staat en credit rechts. Ik volg de ontwikkelingen op wereldhandels­niveau intensief. Wat betreft de beurs concentreer ik mij op de Nederlandse markt. Ik lees onder andere Het Financieele Dagblad en Fondsnieuws en kijk op IEXPRO. Beroepsmatig ben ik ook columnist van het Tijdschrift voor Economisch Onderwijs en blogger voor het digitale beleggersplatform Semmie.’

Wat is uw strategie?

‘Zoals ik zojuist al vertelde: ik hanteer een buy and hold-strategie. Specifieke mededelingen over de fondsen waarin ik beleg, houd ik voor mijzelf. Ik ben een rolmodel voor mijn studenten en wil lastige situaties vermijden.’

Wat is uw grootste ergernis?

‘Mensen weten vaak niet waar ze mee bezig zijn als ze beleggen. Zij zijn laconiek en onderschatten de risico’s. Soms lijkt het wel of je gek bent als je geen schulden maakt. Ook de wetgeving laat hier steken vallen. Als een particulier een beleggingsrekening wil openen moet hij of zij een aantal vragen beantwoorden om de risico’s in beeld te brengen. Dat is voor mij een bron van ergernis: er ligt geen wetenschappelijk onderzoek aan ten grondslag. Er wordt geen onderscheid gemaakt in leeftijd en ervaring van de belegger en dat is heel essentieel voor de risico’s die iemand loopt.’

Welke belegger bewondert u het meest?

‘Met enige twijfel zeg ik Royce Tostrams, een technisch analist. Persoonlijk heb ik mijn twijfels over de technische analyse, maar ik heb toch bewondering voor zijn analyses. Hij heeft het vaak bij het rechte eind. Twee jaar geleden kreeg een van mijn studenten een prijs van de stichting Capital Amsterdam voor de beste paper over beleggen. Het onderwerp was het verschil tussen technische en fundamentele analyse. Tostrams was aanwezig bij de prijsuitreiking.’

Wat verwacht u de komende tijd van de beurs?

‘Ik verwacht dat de beurzen in het najaar naar beneden gaan. Er zijn zoveel problemen op wereldhandelsniveau in China, de USA en de EU. Aan de andere kant: logica is niet per se gekoppeld aan het gedrag van beleggers.’

Welke tip heeft u voor andere beleggers?

‘Beleg alleen in dingen die je begrijpt. Ik zie zoveel startups langskomen en denk dan: waar gaat het over? Beleg ook alleen met geld dat je niet nodig hebt. Dan kom je niet in de problemen in het dagelijks leven.’

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!