Updates

Aandelen Nederland

TomTom

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Walmart

Advies
houden
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Pharming

Advies
houden
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
houden
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden
image description
Opinie Stephen Hendriks, 27 sep 2018 12:10

Commentaar: beleggen in een abnormale wereld

0 0 Leestijd ongeveer

Updates

Aandelen Nederland

TomTom

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Walmart

Advies
houden
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Pharming

Advies
houden
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
houden
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden

Je zou het bijna vergeten in de hectiek van winstwaarschuwingen, fusies en overnames, maar beleggen doe je voor de lange termijn. We willen op termijn een mooi rendement behalen om ons vermogen op te bouwen.

Maar welk rendement op aandelen kunnen we voor die lange termijn verwachten? Historische data bieden hulp. Amerikaanse aandelen leverden tussen 1900 en 2017 jaarlijks een gemiddeld rendement op van 9,6% voor en 6,5% na inflatie. Dat kunnen we dus ‘normale’ rendementen noemen. De afgelopen vijf jaar lag het jaarlijks gemiddeld rendement op de Amerikaanse S&P500-index op 13,4% voor en 11,7% na inflatie. Dat is verre van normaal.

Maar wat zeggen de cijfers over het rendement dat we de komende jaren op Amerikaanse aandelen mogen verwachten? Verschillende instituten geven antwoord op die vraag. Fondsbeheerder Robeco bijvoorbeeld is voorzichtig, maar niet pessimistisch. De koers-winstverhouding van de Amerikaanse beurs is zo hoog dat de kans op negatieve rendementen over de komende vijf jaar vrij groot is. Daar staat echter tegenover dat Amerikaanse aandelen de komende jaren blijven profiteren van aanhoudende economische groei. Daardoor is de kans op positieve rendementen op Amerikaanse aandelen groter, meent Robeco.

Inktzwarte conclusie

De langetermijnverwachtingen die Deutsche Bank deze maand publiceerde zijn minder positief. Uit het meest sombere scenario volgt een verwacht jaarlijks negatief rendement op Amerikaanse aandelen van maar liefst 13% na inflatie voor de komende vijf jaar. Deutsche Bank komt tot deze inktzwarte conclusie op basis van een normalisering van buitengewone omstandigheden. De koers-winstverhouding van de Amerikaanse beurs ligt immers ver boven het langetermijngemiddelde.

De bank gaat ervan uit dat de waardering en de winsten weer terugvallen naar hun langetermijngemiddelde. Dat wordt ‘mean reversion’ genoemd. Deutsche Bank erkent dat het proces van mean reversion heel lang kan duren. En ook als het aandeel van de bedrijfswinsten in het bbp permanent op dit hoge niveau blijft, zijn de verwachtingen voor de Amerikaanse beurs te negatief. Dat laatste is niet uit te sluiten, zo geeft de bank aan, maar normaal is het niet. Verre van zelfs. Voorzichtigheid is dus op zijn plaats. De afgelopen jaren hebben abnormaal hoge rendementen op Amerikaanse aandelen laten zien. Voortzetting daarvan is bepaald niet vanzelfsprekend. Daar moeten we als beleggers rekening mee houden.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €10,95 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!