Updates

Aandelen Nederland

TomTom

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Walmart

Advies
houden
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Pharming

Advies
houden
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
houden
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden
image description
Opinie Froukje Wattel, 22 sep 2018 09:00

Belegger van de Week: Patrick Beijersbergen

0 0 Leestijd ongeveer

Updates

Aandelen Nederland

TomTom

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Walmart

Advies
houden
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Pharming

Advies
houden
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
houden
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden

Patrick Beijersbergen (50) is een echte buy & hold-belegger die gelooft in rust en geduld. Hij werkt bij de VEB, schrijft beleggingsboeken en is dus altijd met beleggen bezig.

Waarom bent u met beleggen begonnen?

‘Als student economie leerde ik over beleggen en ik was meteen geïnteresseerd. Dus ben ik begonnen met het kopen van opties (turbo’s waren er nog niet). Ik ben afgestudeerd in financiering en belegging. Eigenlijk heb ik van mijn hobby mijn beroep gemaakt: vroeger als beleggingsadviseur en nu, als hoofdredacteur bij de VEB (Vereniging van Effectenbezitters, red.) ben ik ook dagelijks bezig met beleggen.’

Waarom bent u nu een actieve belegger?

‘Om mijn financiële doelen te halen. Als ik eerder wil stoppen met werken, kan dat alleen als ik een aanvulling op mijn pensioen realiseer. Omdat ik voor de VEB werk, mag ik niet in Nederlandse bedrijven beleggen maar alleen in fondsen en trackers en buitenlandse bedrijven. Anders zou ik over Nederlandse bedrijven niet objectief kunnen schrijven.’

Wat was uw grootste succes?

‘Amerikaanse aandelen die ik al heel lang heb, zoals Disney en Johnson & Johnson. Die heb ik ruim twintig jaar geleden gekocht en jaar na jaar, rente op rente, levert dat een heel goed resultaat op. Geduld, rust en tijd loont.’

Wat was uw grootste teleurstelling?

‘Mijn aandelen Fortis. Het ging mis na de overname, Fortis nam te veel risico en stelde de zaken te rooskleurig voor. Dat leverde me de grootste scheur in mijn broek tot nu toe op, want ik had daar veel geld in zitten. Nu is het wachten op compensatie. Al maakt die niet het hele verlies goed, ik verwacht er toch wel wat van. Genoeg om het compensatieformulier in te vullen, in elk geval.’

Hoeveel tijd besteedt u aan uw beleggingen?

‘Bijna al mijn tijd. Overdag in mijn werk natuurlijk, en ’s avonds kijk ik wat de Amerikaanse beurzen doen. Al levert vaak kijken natuurlijk het gevaar op dat je meer gaat handelen, en dat kost geld. Geduld hebben is beter. En daarnaast schrijf ik ook nog boeken over beleggen.’

Wat is uw strategie?

‘Die sluit aan bij de stijl van Warren Buffett. Zoek naar bedrijven met een hoog rendement op eigen vermogen, naar sterke merken en bedrijven met een sterke marktpositie. Ik selecteer bedrijven die bewezen hebben dat ze het kunnen. De uitdaging is ervoor te zorgen dat acht van de tien bedrijven een mooi rendement maken. Natuurlijk moet je je afvragen om wat voor soort product het gaat en of er toekomst in zit. Neem bijvoorbeeld sigaretten: die maakten lang veel winst, maar blijft dat zo? Als ik eenmaal heb gekozen, ben ik een echte buy & hold-belegger die het liefst voor tien jaar instapt.’

Wat is uw grootste ergernis?

‘Signaalaanbieders! Dat zijn bedrijven die abonnementen aanbieden waarbij je dagelijks sms-berichten krijgt met koop- of verkoopadviezen voor aandelen, opties, futures of turbo’s. Tips waarmee je veel geld zou kunnen verdienen. Dat gaat een paar dagen goed, en dan is al je geld opeens verdwenen. Bovendien kosten die abonnementen duizenden euro’s per jaar. We krijgen er bij de VEB veel klachten over, heel pijnlijk om te horen dat mensen er veel geld mee verliezen. En als ze klagen, dreigen die bedrijfjes meteen met advocaten. Met beleggen heeft dit allemaal weinig te maken.’

Welke belegger bewondert u het meest?

‘Dan komen we toch weer bij Warren Buffett uit. Niet alleen om zijn beleggingssuccessen, maar ook om de persoon die hij is: hij is aardig, neemt de tijd voor mensen en vindt ook andere zaken dan geld belangrijk, zoals goede doelen. Hij is niet hebberig geworden maar is gewoon gebleven, in een normaal huis en met een normale auto.’

Wat verwacht u de komende tijd van de beurs?

‘Ik ben altijd optimistisch over de beurs. Als je de beurs over een periode van tien jaar bekijkt, maak je met aandelen altijd rendement, weet ik inmiddels. Ik ben nu dertig jaar belegd in goede aandelen, zonder rare speculaties en opties. Dan komt het vanzelf goed.’

Welke tip heeft u voor andere beleggers?

‘Blijf altijd in aandelen belegd. Al lijkt de beurs soms duur, het risico dat je een koerswinst mist is groter dan het risico dat je koersverlies maakt. Dat koersverlies trekt wel weer bij als het een goed bedrijf is. Maar gemiste koerswinst door te vroeg uitstappen, dat is niet meer goed te maken.’

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €10,95 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!