Column: Goldsmith snapte het
Op 15 november 1994 was de tycoon en politicus James Goldsmith te gast bij het bekende Amerikaanse interviewprogramma Charlie Rose. Hij waarschuwde als raskapitalist voor de catastrofale gevolgen van de oprichting van de WTO.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."
Wanneer kapitaal en technologie zich vrij kunnen verspreiden over de wereld, dan verplaatsen de banen zich naar de plekken waar arbeid het goedkoopst is. Het gevolg zal zijn dat de rijken in het Westen rijker worden. Zij hebben immers het kapitaal in handen.
Waarschuwing Goldsmith
De arbeid in het Westen zal onder druk komen te staan omdat mensen uit de opkomende markten hetzelfde werk willen doen voor minder geld. Goldsmith waarschuwde dat een toenemend verschil tussen rijk en arm zorgt voor het destabiliseren van de westerse maatschappij en de opkomst van populistische leiders.
Terwijl de prijs van arbeid daalt, stijgt de prijs in sectoren waar geen wereldwijde concurrentie is. Voorbeelden zijn huisvesting, gezondheidszorg en onderwijs. Jongeren zijn niet blij want ze hebben niet dezelfde kansen als de voorgaande generaties. En ouderen zijn niet blij want ze moeten langer doorwerken en hun pensioen is minder zeker dan gedacht.
Fascinerend
Het interview is vooral 24 jaar na publicatie fascinerend. Het is opvallend hoe goed Goldsmith de toekomstige wereld zag. Kapitaal heeft het door de daling van de prijs van arbeid in de afgelopen 24 jaar uitstekend gedaan. De S&P500, de belangrijkste Amerikaanse index met veel internationale aandelen, heeft sinds de start van de Wereldhandelsorganisatie een rendement gegeven van 890,36%.
Goldsmith stelde voor dat als Chinese bedrijven in de Verenigde Staten producten wilden gaan verkopen, zij een fabriek zouden bouwen in de Verenigde Staten en gingen werken met Amerikaanse arbeiders. Uiteraard hield dit ook in dat als Amerikaanse bedrijven producten in China wilden verkopen, ze een fabriek in China moesten bouwen en Chinese arbeiders moesten aannemen.
Stijging
Het zou desastreus zijn voor de factor kapitaal, als er geen gebruik meer mag worden gemaakt van de goedkoopste arbeid, maar alleen van de arbeid op locatie. Dan stijgt de prijs van arbeid flink. Dit is de reden dat wanneer de Amerikaanse president Trump dreigt met handelsoorlogen en importheffingen de beurskoersen flink wegzakken.