Updates

Aandelen Nederland

TomTom

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Walmart

Advies
houden
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Pharming

Advies
houden
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
houden
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden
image description
Opinie Jaap Barendregt, 18 sep 2018 11:01

Beurzen vandaag: invoerheffingen VS hebben weinig koerseffect

0 0 Leestijd ongeveer

Updates

Aandelen Nederland

TomTom

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Walmart

Advies
houden
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Pharming

Advies
houden
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
houden
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden

De kogel is door de kerk. De VS gaan in twee stappen de handelstarieven opvoeren waardoor een extra $200 mrd aan Chinese producten extra belast gaat worden. Voorlopig gaat het om een tarief van 10%. In januari gaat dat tarief dan naar 25%.

De aandelenmarkten reageerden opgelucht. Er was natuurlijk op de maatregel gerekend, en de extra tijd tot januari geeft hoop dat de verdere verhoging kan worden voorkomen. Toch is de opluchting vreemd, want de Chinezen zullen reageren met heffingen voor $60 mrd aan Amerikaanse producten. De Amerikaanse president Donald Trump heeft aangekondigd dat hij daar dan weer op gaat reageren. Dat wordt dan mogelijk een tariefverhoging op $267 mrd aan Chinese producten.

NEDERLAND

In Nederland viel kaartenmaker TomTom op. Het aandeel kende vanochtend om 9.32 uur een koersverlies van 6,4%. Later ging de koers nog veel verder onderuit (naar -18% om 10,15 uur). Renault, Nissan en Mitsubishi gaan met Google in zee voor de inbouw van navigatie-apparatuur in hun auto’s. Daarmee ziet TomTom een belangrijk deel van de markt aan zijn neus voorbijgaan. Wij hebben een houdadvies op TomTom staan.

Bij de stijgers proberen beleggers het maar weer eens met chipmachinemaker Besi. Wij hebben een koopadvies op het aandeel staan, maar de markt  is bang voor een cyclische periode van omzetdaling. De koers is fors gedaald, maar dan zijn er van tijd tot tijd bodemvissers die hopen op het dieptepunt in te stappen en zo een mooie winst te maken. Wij denken dus dat zij het gelijk aan hun kant hebben.

Grootste stijgers AEX/AMX om 09.32 uur:

 • Besi +1,9%
 • Flow Traders +1,9%
 • Boskalis Westminster +1,9%

Grootste dalers AEX/AMX om 09.32 uur:

 • TomTom -6,4%
 • Eurocommercial Properties -1,4%
 • AMG -0,7%

EUROPA

De Eurostoxx50 index kent weinig grote verschuivingen. Opvallend is misschien de stijging van de koers van Volkswagen. Die geeft nog eens aan dat de beleggers zich na de tariefaankondiging van Trump nog weinig zorgen maken over de Europese autobouwers, terwijl die eerder wel een doelwit van Trump waren. China en Duitsland hebben de grootste betalingsbalansoverschotten met de VS.

Grootste stijgers Eurostoxx50 om 09.22 uur:

 • St Gobain +1,4%
 • AXA +1,4%
 • Volkswagen +1,3%

Grootste dalers Eurostoxx50 om 09.22 uur:

 • SAP -1,0%
 • Deutsche Post -0,9%
 • Intesa SanPaolo -0,7%

VERENIGDE STATEN

In de VS gingen de indices wel omlaag, zij het beperkt. De koersen van Apple (-2,7%), Microsoft (-1,1%), Amazon (-3,2%), en Activision Blizzard (-2,9%), die allemaal in de offensieve portefeuille zitten, gingen flink naar beneden. De portefeuille beleefde dus een slechte nacht. Deze bedrijven staan overigens niet allemaal in de Dow Jones Industrial Index.

Grootste stijgers Dow Jones:

 • Caterpillar +0,9%
 • 3M +0,8%
 • Procter & Gamble +0,8%

Grootste dalers Dow Jones:

 • Apple -2,7%
 • McDonald’s -1,7%
 • Visa -1,1%

GRAFIEK VAN DE DAG

De Aziatische koersen reageerden niet op het besluit van de handelstarieven (MSCI Asia Pacific index). Vanochtend stegen zij zelfs weer bijna naar het niveau van het begin van de dag: naar het indexniveau van 161,60.

AGENDA

Geen belangrijk nieuws

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €10,95 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!