Valutacrisis in drie opkomende markten
In de afgelopen maand is de Argentijnse peso 20% in waarde gedaald ten opzichte van de Amerikaanse dollar. Ook de Turkse lira is ingestort en Indonesië zag zijn valuta wegglijden.
Toch wijzen Scott en Barrineau, beleggers bij Schroders, op de positieve ontwikkelingen die de opkomende markten in de afgelopen jaren hebben doorgemaakt. De ingrepen en hervormingen hebben ertoe geleid dat ze minder gevoelig zijn voor externe schokken.
De laatste keer dat Argentinië zijn schulden niet heeft afbetaald, was tijdens de crisis van 2001. Het land heeft met president Macri een omzwaai gemaakt. Het akkoord met schuldeisers van 2001 gaf het land weer toegang tot de obligatiemarkten.
De eerste Argentijnse obligatie-uitgifte sindsdien, in april 2016, was de grootste uitgifte van schuld in opkomende markten ooit op dat moment, er werd maar liefst $16 mrd opgehaald. Sinds 1 december jongstleden is de Argentijnse peso met 38% gedaald ten opzichte van de Amerikaanse dollar.
Onterecht
Scott en Barrineau benadrukken dat de situatie in de opkomende markten duidelijk anders is dan vroeger en dat de daling onterecht is. Er zijn volgens hem geen systematische problemen. De opkomende markten veranderen van exporterende grondstoffenproducenten en lagelonenlanden in economieën waar de dienstverlening en de consumptie centraal staan.
Argentinië, Turkije en Indonesië hebben adequaat gereageerd zonder hun valutareserves te verspillen in het verdedigen van hun nationale munten. De lage munt werkt als een drijfveer voor hun economieën. Wanneer de rook is opgetrokken staan Argentinië, Turkije en Indonesië volgens de Schroders-analisten aan de vooravond van een snellere economische groei.