Updates

Aandelen Internationaal

Bayer

Advies
houden
Aandelen Nederland

Accell

Advies
houden
Aandelen Nederland

Pharming

Advies
houden
Aandelen Nederland

Basic-Fit

Advies
houden
Aandelen Nederland

TKH

Advies
houden
Aandelen Nederland

RELX

Advies
houden
Aandelen Nederland

IMCD

Advies
houden
Aandelen Nederland

GrandVision

Advies
kopen
image description
Opinie Johan Brinkman, 6 sep 2018 10:13

Commentaar: Bankenaandelen in de spotlight

0 0 Leestijd ongeveer

Updates

Aandelen Internationaal

Bayer

Advies
houden
Aandelen Nederland

Accell

Advies
houden
Aandelen Nederland

Pharming

Advies
houden
Aandelen Nederland

Basic-Fit

Advies
houden
Aandelen Nederland

TKH

Advies
houden
Aandelen Nederland

RELX

Advies
houden
Aandelen Nederland

IMCD

Advies
houden
Aandelen Nederland

GrandVision

Advies
kopen

Bankenaandelen staan weer in de spotlight. Ze vormen een categorie waarvoor je als investeerder een speciale neus moet hebben. Er bestaan bijzondere waarderingsmaatstaven voor financiële instellingen. Ook spelen bij beleggen in banken, net als bij luchtvaartaandelen, veranderingen in nationale en internationale regelgeving een grote rol. Tevens zijn banken gevoeliger dan veel andere bedrijven voor politieke instabiliteit.

Het is dan ook niet verwonderlijk dat  bankenaandelen in de bijna tien jaar na het omvallen van Lehman Brothers een paar spectaculaire ritten hebben gemaakt. Zeker in Europa. Daar werd de kredietcrisis eind 2009 gevolgd door de eurocrisis. Die bracht veel Europese banken aan de rand van de afgrond. Pas nu sinds vorige maand Griekenland financieel weer op eigen benen staat, kunnen we stellen dat ook deze crisis achter ons ligt.

Dieptepunt in juli 2012

De graadmeter voor de Europese banken is de bankenindex Stoxx Banks. Anders dan bij het grootste deel van de nationale aandelenindices, zoals de AEX, lag het dieptepunt hiervan niet in maart 2009, maar in juli 2012. Vanaf de piek in mei 2007 tot het dieptepunt ruim vijf jaar later verloren de 27 banken uit deze graadmeter 85% van hun waarde. Dat dieptepunt was het moment waarop ECB-president Mario Draghi bekendmaakte de euro te redden, ‘whatever it takes’.

Daarna volgde een prachtige rit naar boven (+123%). Maar in juli 2015 sloeg de paniek over de wereldeconomie en de euro opnieuw toe. En dat patroon herhaalt zich vanaf begin dit jaar. Toen deed de onzekerheid over het Fed-beleid en de politieke situatie in Italië beleggers opnieuw sidderen. Sinds eind januari is de Europese bankenindex 26,1% minder waard geworden. Het rendement van deze index ten opzichte van het dieptepunt van 2012 is daarmee verschrompeld van ruim +120% tot ‘slechts’ +44,7%.

Bankenaandelen in het vizier

Toch liggen de grootste koopkansen op de momenten dat velen de handdoek in de ring gooien. Vanwege de vele onzekerheden zijn we vaak terughoudend geweest met onze adviezen op bankaandelen. U zult dan ook geen banken aantreffen in onze voorbeeldportefeuilles. Toch, in zijn Verhaal van de Week brengt onze bankenexpert Michiel Pekelharing onze favorieten ABN Amro en Goldman Sachs opnieuw onder de aandacht. We blijven de bankensector de komende tijd extra in het vizier houden.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €10,95 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!