Updates

Aandelen Nederland

Randstad

Advies
houden
Aandelen Nederland

Takeawaycom

Advies
houden
Aandelen Nederland

Prosus

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Sligro

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Nestlé

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Unilever

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Danone

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Flow Traders

Advies
houden
Aandelen Nederland

AMG

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TomTom

Advies
houden

Actueel advies

Advies Michiel Pekelharing, 7 aug 2018 16:35

HSBC heeft tijd nodig

0 0 Leestijd ongeveer

Een sterke groei in Azië was een belangrijk lichtpuntje in de cijferpresentatie van HSBC. De resultaten wijzen ook uit dat het nog enige tijd gaat duren voordat de groeistrategie zich gaat uitbetalen.

De kwartaalcijfers van HSBC wijzen uit dat er voorlopig geen wonderen verwacht mogen worden van de groeistrategie. De nieuwe topman John Flint maakte in het voorjaar bekend dat de bank sterk inzet op expansie in Azië en op investeringen in technologie. De operationele omzet groeide met 3% naar $13,6 mrd. Dat was vooral te danken aan een stijging van de netto rente-inkomsten met 9% naar €7,6 mrd. Op het vlak van de kostenontwikkeling wist de bank de impact van inflatie en hogere toezichtkosten te compenseren met besparingen. Als gevolg van investeringen in nieuwe groei namen de onderliggende kosten toch met 7% toe naar $8,1 mrd.

Groei in Azië

De winst voor belasting daalde met 1% naar $6,0 mrd. Het effect van hogere kosten werd grotendeels gecompenseerd door lagere reserveringen en afschrijvingen op slechte leningen. Een jaar geleden was HSBC daaraan nog ruim $400 mln kwijt. In regionaal opzicht heeft het bankconcern de wind in de rug van de naar verhouding hoge economische groei in Azië. In het afgelopen kwartaal was deze regio goed voor tweederde van de winst. Bij de investment bank stonden de resultaten juist wat onder druk. De inkomsten uit aandelenhandel daalden bijvoorbeeld met 17% naar $279 mln. Grote Amerikaanse branchegenoten zagen de inkomsten in dit segment juist met gemiddeld 14% stijgen.

Winst onder druk

De kwartaalcijfers geven aan dat Flint de juiste keuze maakt door de focus te leggen op traditionele bankactiviteiten in Azië en om minder energie te steken in investment banking. De oplopende kosten wijzen erop dat tijdens die omslag de winstgevendheid onder druk staat. Het doel om het rendement op het eigen vermogen (9,7%) op te krikken naar ruim 11% in 2020 lijkt niet te hoog gegrepen. Beleggers hadden bij de cijferpresentatie vooral oog voor de stijgende kosten. Het koersverlies van ruim 1% werd echter al snel weer ingelopen. Met een mooi dividendrendement van ruim 5% wordt het geduld voor degenen die afwachten tot de groei van HSBC weer aantrekt goed beloond. Het houdadvies blijft van kracht.

HSBC in cijfersQ2 2018Q2 2017
Omzet$13,7 mrd$13,4 mrd
Operationele kosten$8,1 mrd$7,6 mrd
Winst voor belastingen$6,1 mrd$6,1 mrd

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €10,95 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!