Updates

Aandelen Internationaal

AB Inbev

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Microsoft

Advies
houden
Aandelen Nederland

Sligro

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

GrandVision

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TomTom

Advies
houden
Aandelen Nederland

Value8

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TKH

Advies
houden
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
image description
Opinie Christian Slagter-Koster, 16 jun 2018 15:45

Schroders verlaagt groeiverwachtingen opkomende markten

0 0 Leestijd ongeveer

Updates

Aandelen Internationaal

AB Inbev

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Microsoft

Advies
houden
Aandelen Nederland

Sligro

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

GrandVision

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TomTom

Advies
houden
Aandelen Nederland

Value8

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TKH

Advies
houden
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen

Ondanks de robuuste wereldwijde groei verlaagt Schroders zijn verwachting voor 2018 van 3,5% naar 3,4%.

Hierin wordt vooral een zwakke start van het jaar voor veel economieën gereflecteerd, hogere olieprijzen en toenemende zorgen over de handelsrelatie tussen de VS en China. De eerste neerwaartse bijstelling van Schroders sinds september 2016 impliceert dat richting het einde van 2018 stagflatie zal ontstaan door een afkoelende groei en stijgende inflatie. Vooral opkomende economieën kunnen last hebben van de huidige omstandigheden.

Braziliaanse politieke onzekerheden

Schroders blijft optimistisch over de Braziliaanse economie. De huidige regering is erin geslaagd een aantal hervormingen door te voeren en Brazilië profiteert van de oplopende grondstoffenprijzen.

De vooruitzichten voor 2019 zijn echter onzekerder geworden door de aanstaande presidentsverkiezingen. Winst van een echt hervormingsgezinde kandidaat lijkt een illusie. In de opiniepeilingen staat Jair Bolsonaro bovenaan, die graag zou zien dat de pensioenhervormingen in een trager tempo worden doorgevoerd. Dit is negatief voor de begrotingsvooruitzichten en zal drukken op Braziliaanse activa, wat al wordt weergegeven door de Braziliaanse munt.

Schroders hoopt dat met de start van de Braziliaanse verkiezingscampagne in de zomer een meer marktvriendelijke presidentskandidaat naar voren zal treden. Voor 2018 is de groeiverwachting verlaagd van 7,4% naar 7,3% en voor 2019 van 2,8% naar 2,6%.

Sancties treffen Russische economie

De over het algemeen matige cijfers over het eerste kwartaal onderstrepen volgens Schroders dat Rusland een stroeve start van het jaar kent.

Daarbovenop werd Rusland bij aanvang van het tweede kwartaal geconfronteerd met de zwaarste Amerikaanse sancties tot nu toe, wat leidde tot een forse daling van de roebel. Het zal mogelijk leiden tot een stijgende inflatie en een deuk in de Russische consumptie. De nieuwe Amerikaanse sancties zijn gericht tegen zowel particulieren als bedrijven en zouden volgens Schroders met name de Russische aluminiumexport kunnen treffen.

Aan de andere kant profiteert Rusland van de gestegen olieprijzen, waarvan het effect wordt versterkt door de zwakkere valuta. Schroders verwacht dat dit het begrotingssaldo ten goede zal komen, maar zich waarschijnlijk niet zal vertalen in meer economische activiteit. Een nieuwe Russische begrotingsregel beperkt namelijk de uitgaven zodanig dat alle olie-inkomsten vanaf een olieprijs van $40 per vat ten goede komen aan de staatskas.

Wel verwacht Schroders steun voor de Russische industriële productie. Desondanks zijn de groeiverwachtingen voor 2018 verlaagd van 2,7% naar 2,1% en in 2019 van 2,1% naar 1,9%.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €10,95 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!