Updates

Aandelen Nederland

Altice Europe

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASR

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Walmart

Advies
houden
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
houden
Aandelen Nederland

NIBC

Advies
verkopen

Updates

Aandelen Nederland

Altice Europe

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASR

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Walmart

Advies
houden
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
houden
Aandelen Nederland

NIBC

Advies
verkopen
Opinie Johan Brinkman, 14 jun 2018 14:24

Shell en een paar andere redenen om de olieprijs goed te volgen

0 0 Leestijd ongeveer

De meeste beleggers kunnen zich de dagen waarop crashes plaatsvonden nog wel herinneren. Maar de momenten waarop de markten in positieve zin kantelden, bijvoorbeeld als gevolg van een draai in de olieprijs, zijn een stuk minder bekend. Dit terwijl zulke kantelmomenten grote gevolgen kunnen hebben voor aandelen zoals Shell.

De data van 19 oktober 1987 (Zwarte Maandag),  15 september 2008 (Failissement Lehman Brothers) of  6 mei 2010 (Flashcrash op Wall Street) staan veel beleggers nog in hun geheugen gegrift. Of ze kennen ze uit de verhalen.

Echter, er zijn ook momenten waarop de markten in positieve zin kantelden, maar die door beleggers veel minder vaak worden aangehaald. Klassiek is bijvoorbeeld 12 augustus 1982, de start van de zogeheten Reagan Bull Market.

Europese aandelenrally

Een ultiem koopmoment in Europa was 26 juli 2012. Dat was de dag waarop Mario Draghi verkondigde dat hij de euro zou redden, ‘whatever it takes’, Daarmee ontketende de ECB-president een Europese aandelenrally van drie jaar.

Een andere datum die niet vaak wordt gememoreerd is 11 februari 2016.

Aan de hierboven genoemde Draghi-rally was in de zomer van 2015 een hardhandig einde gekomen. Dit nadat er vanwege twee devaluaties van de Chinese munt paniek was uitgebroken op de wereldwijde markten.

Olieprijs

Onderliggend speelde echter ook de steeds verder dalende olieprijs een grote, zo niet een nog grotere rol.

In ieder geval gingen aandelen en olie hand in hand naar de bodem, tot februari 2016. Toen was wat het zwarte goud betreft het laagste niveau bereikt sinds mei 2003.

Weg omhoog

Donderdag 11 februari 2016 waren vraag en aanbod op de oliemarkt weer in evenwicht. En begonnen olie en aandelen, eveneens hand en hand, weer aan een mooie weg omhoog.

Tot 21 mei van dit jaar – dus in ruim twee jaar tijd – verdrievoudigde de olieprijs bijna. En het is geen t0eval dat een dag later de AEX de hoogste stand bereikte sinds 2001.

Om u een idee te geven van de positieve effecten van een stijgende olieprijs. Tussen 11 februari 2016 en afgelopen dinsdag rendeerde de AEX +47,1%, de Nikkei +45,6%, de CAC +40,1%, de FTSE100 +39,5%,  de S&P500 +52,3% en de Dow Jones zelfs +61,6%.

In het Verhaal van de Week van Beleggers Belangen van deze week stellen wij dat de correctie van de laatste weken slechts tijdelijk is. En dat biedt volgens ons niet alleen kansen voor aandelen in het algemeen, maar zeker ook voor oliereuzen zoals Shell.

Voor dit laatste aandeel zijn de ontwikkelingen momenteel zelfs zo gunstig dat we ons advies verhogen.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.