Updates

Aandelen Internationaal

Johnson & Johnson

Advies
houden
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Signify

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

JPMorgan Chase

Advies
verkopen
image description
Opinie Karel Mercx, 16 mei 2018 12:42

Column: de kanarie is dood

0 0 Leestijd ongeveer

Updates

Aandelen Internationaal

Johnson & Johnson

Advies
houden
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Signify

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

JPMorgan Chase

Advies
verkopen

De economie van Zuid-Korea is als de kanarie in een kolenmijn als het gaat om de winstgroei van beursgenoteerde bedrijven.

De export van het land heeft een feilloos trackrecord in het wereldwijd voorspellen van winstontwikkeling, een van de belangrijkste variabelen voor de verandering van aandelenkoersen. De laatste keer dat de export van Zuid-Korea op jaarbasis niet groeide was in 2015. En inderdaad, een jaar later daalden wereldwijd de winsten van beursgenoteerde bedrijven. Het gevolg was een slechte jaarstart voor aandelen in 2016. In drie weken tijd ging de AEX met meer dan 10% omlaag. Chinese banken reageerden op de koersdalingen door de meeste bankkredieten ooit in een maand tijd te verstrekken. Waarschijnlijk werd daardoor een financiële catastrofe afgewend, anders dan voorgaande keren dat de Zuid-Koreaanse export kromp.

Export krimpt

De voorlaatste krimp was in 2011. Een jaar later daalden de winsten wereldwijd en diende zich de eurocrisis aan. Ook voorafgaand aan de wereldwijde recessies van 2001 (dot-com-zeepbel) en 2008 (huizencrisis) kromp de export van Zuid-Korea. Ik heb data van de Zuid-Koreaanse export en wereldwijde winsten over de afgelopen 25 jaar bekeken. Wanneer de winsten één jaar worden opgeschoven vallen de lijnen perfect over elkaar. Dit komt vooral doordat de economie van Zuid-Korea extreem open is. Afgelopen week kromp de export van Zuid-Korea op jaarbasis weer. De eerste tekenen dat de wereldeconomie over de top heen is, zijn dan ook talrijk. De Europese Surprise Index is bijvoorbeeld 200 punten gedaald: van +100 naar bijna -100 in een paar maanden tijd. Dit komt overeen met economische cijfers die ver boven de verwachting van analisten liggen, tot economische cijfers ver onder de verwachting van analisten.

Synchroon

Ook een teken aan de wand is dat de Australische dollar uit zijn stijgende trendkanaal is gevallen. Australië exporteert grondstoffen (vooral naar China) en staat daarmee vooraan in de economische cycli. Diverse grote landen hebben bovendien hun nationale munten in 2018 sterk onderuit zien gaan. Voorbeelden zijn Rusland (-7,9%), Brazilië (-9,7%), Turkije (-14,72%) en Argentinië (-25,42%). Elk land heeft natuurlijk zijn eigen specifieke problemen, maar de daling gaat wel synchroon. De krimpende Zuid-Koreaanse export laat zien dat de winsten over ongeveer een jaar tijd gaan dalen. De kanarie in de kolenmijn heeft het loodje gelegd. De vraag is welk ongeluk er nu gaat gebeuren. Helaas zal dit pas over een tijdje duidelijk zijn.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.