Commentaar: schokkend dat u onvoldoende bent voorbereid op koersdalingen - BeleggersBelangen.nl

Updates

Aandelen Nederland

IMCD

Advies
houden
Aandelen Nederland

Vopak

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

TomTom

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Walmart

Advies
verkopen
image description
Opinie Johan Brinkman, 26 apr 09:00

Commentaar: schokkend dat u onvoldoende bent voorbereid op koersdalingen

0 0 Leestijd ongeveer

Updates

Aandelen Nederland

IMCD

Advies
houden
Aandelen Nederland

Vopak

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

TomTom

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Walmart

Advies
verkopen

Naar aanleiding van de koersdalingen op de aandelenmarkten in februari en maart deden wij eind maart, begin april een steekproef onder onze abonnees. Wat zijn hun verwachtingen van de markt? En van Beleggers Belangen?

En in welke mate voelen zij zich voorbereid op bijvoorbeeld een neergang van 20% of meer van de AEX, toch de belangrijkste benchmarkt voor Nederlandse particuliere beleggers?

Geen grote fluctuaties

Het beeld dat uit deze steekproef naar voren komt, is op zich genuanceerd. Een kleine 60% van de 183 respondenten verwacht dit jaar geen grote fluctuaties.

Een kleine 20% denkt dat de AEX dit jaar – na de hoogste stand sinds 2001 van 22 januari 2018 –  opnieuw een jaarrecord zal neerzetten. Ruim 20% meent daarentegen dat de AEX in 2018 inderdaad met een daling van 20% te maken zal krijgen.

Een beetje voorbereid

Misschien niet toevallig beantwoordt ook ruim 20% van de respondenten bevestigend op de vraag of ze zich als belegger voelen voorbereid op een neergang dit jaar van de AEX van 20% of meer.

Bijna de helft voelt zich een beetje voorbereid. En een kleine 30% geeft toe dat ze zich niet voorbereid voelen op een koersbeeld zoals in de jaren 2000-2003 of 2007-2008.

Beurscrash of bearmarkt

Meer uitgesproken is het antwoord op de vraag of abonnees meer informatie willen ontvangen over hoe ze als belegger kunnen omgaan met het risico van een beurscrash of een bearmarkt. Daarop antwoordt een kleine 80% bevestigend.

Daar zijn we blij mee, want juist dit jaar besteden we aan dit onderwerp veel aandacht. Kijk voor de artikelen die hierover al gepubliceerd hebben op beleggersbelangen.nl/tag/beurscrash/.

Pessimisten

In de steekproef voeren de pessimisten iets de boventoon. Slechts een kleine 1o% geeft aan de portefeuille de komende maanden te willen uitbreiden, tegenover ruim 20% die zegt te gaan inkrimpen (70% vinkt ‘niet wijzigen’ aan).

Overigens steeg de AEX in de periode dat de proef werd uitgevoerd van 535 naar 550 punten. En bleek uit onderzoek van BinckBank dat het beleggersvertrouwen in april was hersteld van de dip in maart.

Ronduit schokkend

Hoe dan ook: na ruim negen jaar van vrijwel onafgebroken koersstijgingen, voelt slechts drie van de tien beleggers zich goed voorbereid op koersdalingen. Dat is ronduit schokkend.

Participeren is koersverliezen is namelijk een minstens zo belangrijk onderdeel van beleggen als inspelen op koerswinsten.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Dit artikel kunt u alleen lezen met een (proef)abonnement. U leest Beleggers Belangen vanaf €1,50 per week. Wat krijgt u zoal:

  • Concreet en onafhankelijk beleggingsadvies
  • Direct toepasbare beleggingsinformatie
  • Succesvolle voorbeeldportefeuilles