Updates

Aandelen Internationaal

AB Inbev

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Allianz

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Ahold Delhaize

Advies
kopen
image description
Advies Peter Schutte, 24 apr 2018 10:15

Beleggers pikken kwartaalcijfers Manpower niet

0 0 Leestijd ongeveer

laatste advies

De koers van Manpowergroup zakte met maar liefst 14,5% na de cijfers over het eerste kwartaal. De winst per aandeel lag dan ook ver onder de marktverwachting.

De Amerikaanse uitzendgigant Manpowergroup wordt andermaal afgestraft na publicatie van de cijfers. Het concern rapporteerde een nettowinst van $97,0 mln, gelijk aan $1,45 per aandeel. Een jaar terug was dat nog $1,09. Dit grote verschil komt vooral door de lagere Amerikaanse belastingen en gunstige valuta-effecten. Het gerapporteerde cijfer ligt echter een stuk lager dan de $1,60-$1,68 die het concern drie maanden terug in het vooruitzicht had gesteld. De marktverwachting lag op $1,64.

Het grote verschil zit in herstructureringskosten, die de winst per aandeel met maar liefst $0,27 drukten. Bij de jaarcijfers werd nog niet gerept over dergelijke omvangrijke herstructureringen.

Gecorrigeerd hiervoor is het resultaat met $1,72 wel beter dan eerder aangegeven. Valuta-effecten hadden een positief effect op de winst per aandeel van $0,17, twee cent meer dan eerder voorzien. Door alle herstructureringskosten bleef de operationele marge bij Manpower hangen op een magere 2,8%.

Verlies marktaandeel

De omzet van Manpowergroup steeg met 16%, tot $5,5 mrd, en met 5% autonoom. Ook dat cijfer valt tegen, vergeleken met cijfers over de uitzendmarkten en resultaten die concurrenten Hays en Page Group al hadden gepubliceerd. Zo groeide Manpowergroup in Frankrijk (25,8% van concernomzet), autonoom met 8,5%, tegen 18% voor Pagegroup. In de Verenigde Staten (11% van omzet), zakten de inkomsten met een forse 6,8%.

Toch spreekt ceo Jonas Prising over een solide start van het jaar. Voor het lopende tweede kwartaal voorspelt Manpowergroup een winst per aandeel tussen $2,33 en $2,41 (kw2 2017: $1,72).  Dit is inclusief een voorzien positief valuta-effect van $0,18, maar exclusief herstructureringskosten. Deze laatste toevoeging ontbrak dus een kwartaal terug. De hoogte van de herstructureringskosten blijft vaag. Wij hebben duidelijk het gevoel dat Manpowergroup marktaandeel verliest, en beperken ons bij de huidige k/w van 13,7 tot een houdadvies.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Beleggers Belangen geeft u waardevolle informatie, waarmee u uw rendement kunt verhogen. Ontdek het nu vanaf €10,95 per maand.
 Bekijk onze abonnementen hier!