Updates

Aandelen Nederland

Just Eat Takeawaycom

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Ahold Delhaize

Advies
houden
Aandelen Nederland

ASR

Advies
houden
Aandelen Nederland

Nedap

Advies
houden
Aandelen Nederland

Altice Europe

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Prosus

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Avantium

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Royal Dutch Shellº

Advies
kopen

Updates

Aandelen Nederland

Just Eat Takeawaycom

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Ahold Delhaize

Advies
houden
Aandelen Nederland

ASR

Advies
houden
Aandelen Nederland

Nedap

Advies
houden
Aandelen Nederland

Altice Europe

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Prosus

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Avantium

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Royal Dutch Shellº

Advies
kopen
Opinie Jaap Barendregt , 20 mrt 2018 17:15

Staatsobligaties beleven rustige week

0 0 Leestijd ongeveer

Op het front van de staatsobligaties was het deze week rustig. De Duitse tienjaarsrente daalde verder en de Amerikaanse bleef stabiel. Is dit stilte voor de storm?

Stabiliteit

We denken niet dat dit de voorbode is van toenemende onrust. Want als bijvoorbeeld naar de economische indicatoren in de VS wordt gekeken, dan is daar sprake van stabiliteit. De werkloosheidsvoet is met ruim 4% dezelfde als in december. De kerninflatie is nu 1,5%. Dat was in december 1,4%. En de economische groei staat stevig op 2,5%. Ook de Duitse economische indicatoren vertonen geen grote sprongen. Het verschil is dat in de VS de inflatie licht is gestegen, waar die in Duitsland daalde: van 1,6% in december naar 1,2% in februari, de laatst bekende maand. Het betreft de in de Europese Unie geharmoniseerde inflatie van februari vergeleken met februari 2017, de inflatie jaar-op-jaar dus. De marktverwachting is dat die inflatie in maart ook op 1,2% zal uitkomen. Vanuit de inflatie(-verwachtingen) bestaat er in Duitsland dus geen opwaartse druk naar de tienjaarsrente op staatsschuld.

Nabije toekomst bij staatsobligaties

Als u dit leest heeft de Fed waarschijnlijk het geldmarkttarief met 0,25 procentpunt verhoogd. Dat is een maatregel gericht tegen toekomstige inflatie. Uit dien hoofde zal het geen groot effect hebben op de Amerikaanse staatsobligaties met een looptijd van tien jaar, hooguit een licht drukkend effect. Als daarentegen de Fed voor 2018 een vierde renteverhoging voorspelt – tot nu toe verwachtte zij drie renteverhogingen door te voeren – kan dit door de markt worden gezien als een signaal dat de inflatie later in het jaar sneller gaat toenemen. Als dat gebeurt, zal de Amerikaanse tienjaarsrente, denken we, wel een knikje omhoog maken.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.