Updates

Aandelen Nederland

ForFarmers

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Walmart

Advies
houden
Aandelen Nederland

Curetis

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Rio Tinto

Advies
houden
Aandelen Nederland

Kendrion

Advies
houden
Aandelen Nederland

TKH

Advies
houden
Aandelen Nederland

Flow Traders

Advies
houden
Opinie Jaap Barendregt, 14 mrt 2018 09:37

Tienjaarsrente op staatsobligaties in Europa daalt weer

0 0 Leestijd ongeveer

Updates

Aandelen Nederland

ForFarmers

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Walmart

Advies
houden
Aandelen Nederland

Curetis

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Rio Tinto

Advies
houden
Aandelen Nederland

Kendrion

Advies
houden
Aandelen Nederland

TKH

Advies
houden
Aandelen Nederland

Flow Traders

Advies
houden

De Amerikaanse tienjaarsrente hangt nu bijna een maand rond 2,85%. Brak in februari bij een loonstijging nog bijna paniek uit – want er zou maar eens hogere inflatie komen en een extra, vierde renteverhoging door de Amerikaanse centrale bank Fed – in maart was een bijna identieke loonstijging geen reden meer om zorgen te hebben. Het beleggerssentiment varieert dus nog wel eens.

In Europa is de tienjaarsrente op staatsschuld in Duitsland en Nederland zelfs weer gedaald. Op 12 februari stond die op 0,75% en op 12 maart was dat 0,63% geworden. Hoewel president van de Europese Centrale Bank (ECB) Mario Draghi voorzichtig blijft, is het besef van economisch herstel er ook bij hem vanzelfsprekend wel. Daarom heeft hij besloten het maandelijks op te kopen bedrag niet meer te verhogen. Het staat nu op €30 mrd. In geval van dalende inflatie kan nog wel besloten worden tot verlenging van aankopen met dat bedrag. In dat geval zal pas later worden afgebouwd naar géén aankopen. Pas als de aankopen tot nul zijn teruggebracht gaat de ECB nadenken over een verhoging van de rentetarieven.

Feitelijk was Draghi daarmee aan de voorzichtige kant en dat drukt de tienjaarsrente. Velen hadden verwacht dat de ECB-voorman eens wat tempo zou maken met het terugschroeven van het verruimingsbeleid. <

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.