Updates

Aandelen Nederland

BAM

Advies
houden
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden
Aandelen Nederland

ICT Group

Advies
houden
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
houden
Aandelen Internationaal

General Electric

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Avantium

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Aegon

Advies
houden
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
kopen
Opinie Koen Lauwers, 14 mrt 2018 09:21

Ruwe olie blijft in prijsvork gevangen

0 0 Leestijd ongeveer

Updates

Aandelen Nederland

BAM

Advies
houden
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden
Aandelen Nederland

ICT Group

Advies
houden
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
houden
Aandelen Internationaal

General Electric

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Avantium

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Aegon

Advies
houden
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
kopen

De prijs van een vat ruwe olie kwam de voorbije weken onder druk maar het gunstige arbeidsmarktrapport van vorige vrijdag kon een deel van de verliezen compenseren. Op de globale oliemarkt spelen momenteel 2 tegengestelde krachten: de consumptie neemt toe maar ook het aanbod. Daardoor wordt het marktsentiment op korte termijn bepaald door externe factoren, zoals de evolutie van de $. De Amerikaanse munt herstelde met renteverhogingen in het vooruitzicht.

Aan de vraagzijde verwacht Goldman Sachs dit jaar een groei van de globale consumptie met 1,85 miljoen vaten per dag. China importeerde in februari amper 8,2 miljoen vaten per dag tegenover nog 9,4 miljoen vaten een maand eerder. Maar in januari en februari gecombineerd lag de vraag 10,8% hoger dan dezelfde periode vorig jaar.

Ondanks de daling van de voorbije maanden bevinden de Amerikaanse olievoorraden zich nog steeds boven het vijfjaars gemiddelde. Met name de voorbije weken is er een toename. Niet onlogisch, want naar het einde van de winter toe schakelen veel raffinaderijen een versnelling lager door onderhoudswerkzaamheden.

Aan de aanbodzijde bedraagt de Amerikaanse olieproductie nu 10,37 miljoen vaten per dag. Dit is boven het niveau van Saoedi-Arabië. Later dit jaar wordt de kaap van 11 miljoen gerond, waarmee ook Rusland naar de kroon zal worden gestoken. Het meest waarschijnlijke scenario is dat ruwe olie de komende tijd in een prijsvork van $60 tot $70 zal bewegen.

 

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.