Updates

Aandelen Internationaal

Sanofi

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Takeawaycom

Advies
houden
Aandelen Nederland

Prosus

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aalberts

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Linde

Advies
houden
Aandelen Nederland

Randstad

Advies
houden
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Boskalis Westminster

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Avantium

Advies
verkopen

Updates

Aandelen Internationaal

Sanofi

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Takeawaycom

Advies
houden
Aandelen Nederland

Prosus

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aalberts

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Linde

Advies
houden
Aandelen Nederland

Randstad

Advies
houden
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Boskalis Westminster

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Avantium

Advies
verkopen
Opinie Koen Lauwers, 7 mrt 2018 18:10

Aardgas blijft achter bij ruwe olie

0 0 Leestijd ongeveer

De olieprijs noteert flink hoger dan een jaar geleden, maar aardgas heeft de omgekeerde beweging gemaakt. De volatiliteit op de Amerikaanse aardgasmarkt is meestal nog groter dan bij ruwe olie. Naast de klassieke vraag- en aanbodfactoren spelen specifieke parameters als weersomstandigheden en opslagcapaciteit een rol in de prijsvorming. De aardgasmarkt kent twee periodes tussen november en maart waarin het verbruik hoger ligt dan de productie. In de periode van april tot oktober is het omgekeerde het geval.

Laagste peil sinds 2014

Aan het begin van de winterperiode waren de Amerikaanse aardgasvoorraden teruggevallen naar hun laagste peil sinds 2014. Maar dit leidde niet tot speculatieve prijsstijgingen, integendeel. Door de zachte start van de winter kelderde de aardgasprijs aanvankelijk. Na een koudegolf in de VS werden de verliezen in januari nagenoeg volledig goedgemaakt. Vorige maand werd de dalende trend hervat, al lijkt de aardgasprijs nu toch te stabiliseren tussen $2,6 en $2,7 per miljoen British thermal units.

De voorraden zullen de komende maanden in principe weer toenemen. Wel kan een late opleving van de winter de voorraden op korte termijn onder druk zetten. Aan de vraagzijde neemt de aardgasconsumptie samen met de economische groei toe. Daarnaast is er een toenemende Amerikaanse uitvoer van vloeibaar aardgas naar regio’s waar de prijzen een stuk hoger liggen.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.