Updates

Aandelen Internationaal

Bayer

Advies
houden
Aandelen Nederland

Accell

Advies
houden
Aandelen Nederland

Pharming

Advies
houden
Aandelen Nederland

Basic-Fit

Advies
houden
Aandelen Nederland

TKH

Advies
houden
Aandelen Nederland

RELX

Advies
houden
Aandelen Nederland

IMCD

Advies
houden
Aandelen Nederland

GrandVision

Advies
kopen
image description
Opinie Johan Brinkman, 9 jan 2018 15:25

Beleggen lijkt een spel zonder nieten, maar is het natuurlijk niet

0 0 Leestijd ongeveer

Updates

Aandelen Internationaal

Bayer

Advies
houden
Aandelen Nederland

Accell

Advies
houden
Aandelen Nederland

Pharming

Advies
houden
Aandelen Nederland

Basic-Fit

Advies
houden
Aandelen Nederland

TKH

Advies
houden
Aandelen Nederland

RELX

Advies
houden
Aandelen Nederland

IMCD

Advies
houden
Aandelen Nederland

GrandVision

Advies
kopen

Na een eerste volle handelsweek op de internationale beurzen lijkt aandelen beleggen nog steeds een spel zonder nieten.

Van de 96 hoofdgraadmeters die persbureau Bloomberg bijhoudt, boekten de afgelopen vijf dagen slechts zo’n dozijn niet-westerse beurzen een negatief rendement. De grootste winsten waren voor handelsplaatsen die doorgaans alleen maar geliefd zijn als beleggers risico’s willen nemen. Dit gold bijvoorbeeld voor de Portugese PSI (+4,8%), de Italiaanse FTSEMIB (+4,5%) en de Griekse ASE (+4,3%). Het vertrouwen in Europa is dus begin 2018 groot.

Winstwaarschuwing

Dat beleggers vertrouwen hebben in vooral de eurozone, bleek ook uit het rendement van +3,2% van de Stoxx50 met onder meer ASML (+5,9%) als uitblinker. De enige grote achterblijver was Deutsche Bank (-3,4%). Deze bank maakte vrijdag bekend na belastingen een klein verlies over 2017 te verwachten. Na deze winstwaarschuwing liet S&P Equity Research maandag weten het verkoopadvies te handhaven.

De breder samengestelde Stoxx600 – inclusief Britse aandelen – rendeerde met +2,4% iets minder dan de Stoxx5o. Maar ook hierover hoeven beleggers natuurlijk niet te klagen. En datzelfde geldt voor de belangrijkste indices op Wall Street. Daar zette zowel de Dow Jones (+2,3%) als de breed samengestelde S&P500 (+2,8%) afgelopen week weer een recordstand neer. De Dow kwam voor het eerst uit boven de 25.000 punten.

Spel zonder nieten

Een spel zonder nieten wordt beleggen in aandelen natuurlijk zeker niet, zoals blijkt uit de koersen van Deutsche Bank en Intel. Voor inspiratie voor kopers verwijzen wij echter nog eens naar de zeven Europese en zes Amerikaanse favorieten voor 2018 die we eind vorig jaar publiceerden. Met die kanttekening dat we het advies op Intel ondertussen vanwege de beveiligingsproblemen met een enorm aantal computerchips hebben verlaagd.

 

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.