Updates

Aandelen Nederland

Unilever

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Novartis

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASM Lithography

Advies
kopen
Aandelen Nederland

SBM Offshore

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Johnson & Johnson

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Goldman Sachs

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

JPMorgan Chase

Advies
houden
image description
Advies Hildo Laman, 8 jan 11:31

Digitale spoken zorgen voor daling van koers Intel

0 0 Leestijd ongeveer

laatste advies

Het aandeel Intel is in twee dagen tijd ruim 5% gedaald na nieuwsberichten over beveiligingsproblemen met een enorm aantal computerchips. ‘Meltdown’ en ‘Spectre’ zijn de namen die gebruikt worden voor twee problemen met het ontwerp van het geheugen in het hart van processoren in pc’s, laptops, smartphones en tablets.

Dit geheugen wordt voor de belangrijkste processen gebruikt, maar door een ontwerpkeuze die ooit is gemaakt kan het door kwaadwillenden worden gekraakt. De naam Meltdown heeft betrekking op het probleem dat een programma in het kerngeheugen van een besturingssysteem kan komen en daar data kan aflezen. Dit probleem lijkt alleen bij Intel-chips te bestaan.

Met Spectre wordt het probleem bedoeld dat een programma op een chip data uit een ander programma kan halen, waarbij het besturingssysteem omzeild kan worden. Deze ontwerpfout bestaat ook bij processoren van andere ontwerpers en fabrikanten, zoals ARM en AMD. Het gevaar van beide problemen is dat bijvoorbeeld wachtwoorden door hackers gestolen worden. De problemen bestaan al vele jaren, maar zijn pas vorig jaar juni ontdekt door medewerkers van Google. De kwestie is dus wel een tijd stilgehouden.

Update
Intel heeft aangegeven dat de twee problemen verholpen kunnen worden. Het is daarvoor in hoog tempo updates aan het uitgeven. Volgens het bedrijf zal er aan het einde van de tweede week van januari voor 90% van de chips die het heeft gemaakt een passende update bestaat.

Een mogelijk probleem van de aanpassingen die de updates doen, is dat de chips langzamer gaan werken. Volgens Intel is dit vooral afhankelijk van het gebruik. Bij normaal gebruik zal er volgens de chipfabrikant geen significante vertraging optreden. Bij intensief gebruik van de chip kan dit wel gebeuren, maar dit zou later weer opgelost kunnen worden. Voor consumenten lijkt het probleem na een update dus niet al te groot. Datacenters en servers die met grote hoeveelheden gevoelige informatie werken, zullen het echter minder makkelijk hebben.

Gevolgen
Het is op dit moment te vroeg om te kunnen beoordelen hoe groot dit probleem is voor Intel en andere chipbedrijven. Het zal zeker financiële gevolgen hebben. Het maken en verspreiden van de oplossingen kost tijd en geld. Verder zal het ontwerp van chips in ontwikkeling moeten worden aangepast. Daarbij moet de nadruk komen te liggen op het minimaliseren van prestatieverlies. Ten slotte lijken rechtszaken in de VS onvermijdelijk. Advocaten in dat land duiken maar wat graag op dit soort zaken. De vraag is natuurlijk hoeveel kosten Intel heeft gemaakt voor Meltdown en Spectre, en hoeveel het bedrijf er in de toekomst aan kwijt is.

Aangezien het probleem al ruim een half jaar bekend is, is het aannemelijk dat Intel al twee kwartalen bezig is met de oplossing. Het is dus mogelijk dat er bij de presentatie van de jaarcijfers melding gemaakt wordt van de stand van zaken en verwachtingen. Intel zal vorig jaar grofweg $14 mrd winst gemaakt hebben. Het is nu nog afwachten in welke mate de winst van 2018 beïnvloed zal worden.

We gaan ervan uit dat de problemen opgelost zullen worden, en dat de chipverkoop niet structureel geraakt zal worden. Er is op dit moment namelijk geen alternatief voor het gebruik van chips. Daarom gaat een verkoopadvies ons op dit moment te ver. De waardering van het aandeel is ook niet zo hoog dat er nu reden tot paniek is. Het zal duidelijk zijn dat er nu wel meer risico aan Intel kleeft, omdat (financiële) escalatie op dit moment niet uit te sluiten is. De presentatie van de resultaten over (het vierde kwartaal van) 2017, op 25 januari, zal hopelijk meer duidelijkheid geven. We verlagen ons advies in ieder geval tot die tijd naar ‘houden’.


Wie mag dit artikel niet missen? U kunt als abonnee dit artikel cadeau geven aan uw vrienden of familie. Klik bovenaan het artikel op de link en het artikel wordt per e-mail doorgestuurd.


Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Dit artikel kunt u alleen lezen met een (proef)abonnement. U leest Beleggers Belangen vanaf €1,50 per week. Wat krijgt u zoal:

  • Concreet en onafhankelijk beleggingsadvies
  • Direct toepasbare beleggingsinformatie
  • Succesvolle voorbeeldportefeuilles