Updates

Aandelen Nederland

TomTom

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Walmart

Advies
houden
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Pharming

Advies
houden
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
houden
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden
image description
Opinie Menno van Hoven, 3 jan 2018 13:00

Redactietips 2018: op goed geluk in het nieuwe jaar

0 0 Leestijd ongeveer

Updates

Aandelen Nederland

TomTom

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Walmart

Advies
houden
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Pharming

Advies
houden
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
houden
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden

Het jaar 2017 verliep prima voor beleggers. Er waren dubbelcijferige winsten voor veel toonaangevende beurzen wereldwijd en prima rendement voor de voorbeeldportefeuilles van Beleggers Belangen. Op deze plek was ik een jaar geleden zeer voorzichtig. Ik had de uiteindelijke rendementen over 2017 dan ook zeker niet verwacht.

Mijn drie tips presteerden naar behoren. Grote uitschieter was de in datacenters gespecialiseerde Amerikaanse vastgoedonderneming CoreSite Realty, die even later ook zou worden toegevoegd aan de dividendportefeuille. In lokale valuta was CoreSite goed voor een totaalrendement van 48,5% in 2017, bij een koers van $113,90. Omgerekend naar euro’s blijft daar uiteraard een stuk minder van over. Ook met de tips voor Amer Sports (eind maart toegevoegd op €21,18, rendement sindsdien +9%) en De’Longhi (+15% sinds eind 2016) werd een positief rendement gerealiseerd.

Pittige waarderingen
Net als vorig jaar blijf ik, zeker na de jongste koerswinsten, voorzichtig met het oog op de pittige waarderingen voor de absolute kwaliteitsaandelen in zowel Europa als de Verenigde Staten. Een voorspelling en/of tip voor de komende twaalf maanden is dan ook lastig. Veel hangt af van het algehele beursklimaat. De voorkeur gaat dan ook uit naar een breed gespreide portefeuille voor de zeer lange termijn, waarbij de aankopen stapsgewijs worden gedaan, uitgesmeerd over een aantal jaren. Voor wie binnen twaalf maanden rendement wil maken zijn er twee categorieën. Allereerst de grote uitschieters van de laatste jaren, die ook in 2018 kunnen uitblinken als de beurzen verder oplopen. Anderzijds zijn er de grote dalers van de laatste jaren, die, weliswaar speculatief, gekocht kunnen worden anticiperend op een koersherstel in 2018. Mijn tips voor 2018 zijn twee grote uitblinkers en twee schlemielen van de laatste jaren.

Roper Technologies
In het omslagartikel van halverwege november stonden acht toekomstige Dividend Aristocrats centraal, waaronder industrieel conglomeraat Roper. In 2017 was Roper goed voor een totaalrendement van 42,4% en inmiddels noteert het aandeel tegen een geschatte k/w van bijna 26. Met name op zeer lange termijn is er veel potentieel. In 2018 kan het aandeel nog verder oplopen als het beursklimaat goed blijft.

Basler AG
De Duitse producent van industriële camera’s was in 2017 een absolute smaakmaker, met een winst van 225% op een slotkoers van €195,05. Deze speculatieve Duitse smallcap werd eind november getipt op €159 en piekte in december intraday al even op €228,70. Kijk niet gek op als het aandeel in 2018 opnieuw door de grens van €200 schiet.

General Electric
Een speculatieve herstelkandidaat in 2018 is GE, dat vorig jaar ruim 40% inleverde.

Elior
De Franse cateraar Elior, eerder tip in januari 2017, kreeg in de tweede jaarhelft een enorme dreun en verloor in 2017 uiteindelijk 19,1%. Buy the dips.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €10,95 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!