Updates

Aandelen Nederland

PostNL

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Altice Europe

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASR

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Home Depot

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Walmart

Advies
houden
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
houden
Aandelen Nederland

NIBC

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Vivoryon Therapeutics

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Pharming

Advies
houden
Aandelen Nederland

SIF

Advies
houden
Aandelen Nederland

Boskalis Westminster

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Van Lanschot Kempen

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Siemens

Advies
kopen
Aandelen Nederland

OCI

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

AB Inbev

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Allianz

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Linde

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Galapagos

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
kopen

Updates

Aandelen Nederland

PostNL

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Altice Europe

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASR

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Home Depot

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Walmart

Advies
houden
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
houden
Aandelen Nederland

NIBC

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Vivoryon Therapeutics

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Pharming

Advies
houden
Aandelen Nederland

SIF

Advies
houden
Aandelen Nederland

Boskalis Westminster

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Van Lanschot Kempen

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Siemens

Advies
kopen
Aandelen Nederland

OCI

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

AB Inbev

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Allianz

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Linde

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Galapagos

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
kopen
Opinie Menno van Hoven, 17 okt 2017 13:17

Dividendportefeuille: Nieuwe aankoop

0 0 Leestijd ongeveer

De dividendportefeuille kende een sterke week waarin het rendement in 2017 opliep tot 9,3% waardoor het totaalrendement sinds 2011 is opgelopen tot +165,7%. Vorige week donderdag werd de opbrengst van het verkochte aandeel Walgreens Boots Alliance belegd in een nieuwe positie.

Op 9 oktober werd afscheid genomen van Walgreens Boots Alliance. De opbrengst werd drie dagen later op donderdag 12 oktober (zie Twitter @mennovanhoven) herbelegd in nieuwe aankoop Medtronic op een koers van $77,22. Dit medische technologiebedrijf richt zich vooral op hart- en vaatziekten en is net als Walgreens een Dividend Aristocrat. Medtronic (beurswaarde $105 mrd) kent een lastig beursjaar en blijft achter ten opzichte van de concurrentie met een koerswinst van minder dan 10%.

Recent nog kreeg Medtronic, dat bijna de helft van zijn omzet buiten de Verenigde Staten realiseert, een tikje (-4%) nadat de omzetdoelstelling voor 2017 neerwaarts werd bijgesteld in verband met de orkaan Maria (veel productiefaciliteiten van Amerikaanse health care bedrijven zijn gevestigd in Puerto Rico). Medtronic verwacht een negatieve winstimpact van $250 mln voor dit jaar. Voor de lange termijn blijft Medtronic een zeer solide, qua activiteiten goed gespreide belegging (naast hart- en vaatziekten is Medtronic ook actief op het gebied van onder meer patientmonitoring, hestelbevorderende therapieën en diabetes).

Bovendien is het dividendrendement van Medtronic hoger dan van Walgreens (nu beide 2,4% omdat Walgreens verder is weggezakt na de verkoop voor de dividendportefeuille) en zijn de vooruitzichten voor toekomstige dividendgroei voor de nieuwkomer een stuk beter. Medtronic verhoogde het dividend deze zomer voor het laatst (+7%).

ONZEKERHEID TROEF BIJ ROCHE
Mede in verband met de aankoop van Medtronic wordt er een stoploss ingelegd voor Roche op CHF 242,50. Na de aankoop van Medtronic is de weging van health care opgelopen tot ruim 20%, wat meer dan wenselijk is. Als Roche uitgestopt wordt zakt de weging weer tot minder dan 20%.

De Zwitserse farmaceut is al lange tijd een achterblijver in de dividendportefeuille en zit momenteel in een lastig parket door een combinatie van na dit jaar wegvallende royalties uit zgn. ‘manufacturing’ patenten en vooral de aanstaande marktintroductie van biosimilars van concurrenten voor drie belangrijke kankermedicijnen door het op korte termijn aflopen van de desbetreffende patenten. Rituxan, Herceptin en Avastin waren in 2016 goed voor een omzet van CHF 20,9 mrd, ofwel ruim de helft van de farmaceutische activiteiten van Roche. Analisten voorzien voor deze drie een omzetdaling van meer dan 40% tegen 2022 als steeds meer goedkopere alternatieven van concurrenten goedgekeurd worden door toezichthouders. Vooralsnog heeft Roche dit gat nog niet weten te dichten en dat baart zorgen, nog afgezien van de nog altijd groeiende aversie tegen de hoge medicijnprijzen.

Ook steeds meer analisten zijn voorzichtig. Zo verlaagde Credit Suisse gisteren (maandag) nog het advies voor Roche van outperform naar neutral. De analisten stellen dat Roche in een transitiefase zit waarbij de voorheen unieke marktpositie van het bedrijf langzaam verdwijnt. Door de lancering van biosimilars voor Rituxan en Herceptin zal Roche te maken krijgen met prijsdruk en extra druk op het marketingbudget, aldus Credit Suisse dat de huidige margetaxaties te ambitieus vindt.

Aanstaande donderdag (19 oktober) komt Roche met zijn omzetcijfers, wat zeker zal resulteren in een koersreactie. Indien positief zal het aandeel nog een tijdje deel uitmaken van de dividendportefeuille, wat geen probleem is met de stoploss als bescherming. Los van het bovenstaande ben ik al lange tijd ontevreden over het aandeel vanwege de achterblijvende dividendgroei. Roche verhoogde de uitkering de laatste twee jaar nauwelijks (iets meer dan 1 procent op jaarbasis) en dat is simpelweg te weinig voor de dividendportefeuille, waar groei juist centraal staat.

Om diezelfde reden staat ook Chevron nog steeds op de ‘watchlist’ met een stoploss die ik vorige week heb verhoogd naar $110 (zie ook Twitter). De volledige dividendportefeuille, inclusief de laatste wijzigingen en alle actuele stop-losses staat nu in PDF-vorm klaar in het Dividend E-magazine overzicht van oktober.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!