Updates

Aandelen Nederland

Intertrust

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

ForFarmers

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Fugro º

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Value8

Advies
kopen
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
kopen
Aandelen Nederland

HAL Trust

Advies
houden
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Prosus

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Avantium

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aperam

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Ahold Delhaize

Advies
houden
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

CTP

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Daimler

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASML

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Johnson & Johnson

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Royal Dutch Shellº

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Boskalis Westminster

Advies
kopen
Aandelen Nederland

SBM Offshore

Advies
kopen

Updates

Aandelen Nederland

Intertrust

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

ForFarmers

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Fugro º

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Value8

Advies
kopen
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
kopen
Aandelen Nederland

HAL Trust

Advies
houden
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Prosus

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Avantium

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aperam

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Ahold Delhaize

Advies
houden
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

CTP

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Daimler

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASML

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Johnson & Johnson

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Royal Dutch Shellº

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Boskalis Westminster

Advies
kopen
Aandelen Nederland

SBM Offshore

Advies
kopen
Opinie Menno van Hoven, 12 sep 2017 16:00

Tipterugblik Kroger: aandeel in mineur

0 0 Leestijd ongeveer

Een jaar geleden gaven we een kooptip voor het Amerikaanse Kroger op een koers van $30,89. Met name dit jaar is er veel veranderd binnen de sector, met forse koersdalingen voor vrijwel alle bekende namen.

De kooptip voor  de grootste Amerikaanse supermarktketen kwam na een flinke koersdaling in de voorliggende periode als gevolg van een prijzenoorlog. Met een geschatte k/w van 14 en vooral een ijzersterke cashreturn naar aandeelhouders (tien jaar op rij dubbelcijferige dividendverhoging en ruim de helft van het aantal uitstaande aandelen ingekocht) was er op papier een mooi koopmoment voor Kroger, dat enkele weken later ook werd toegevoegd aan de dividendportefeuille op $28,81.

Na een sterke start, waarin Kroger opveerde tot $36 volgde echter een nieuwe koersdaling, ingegeven door de voortdurende prijzenoorlog binnen de sector. Vooral het nieuws dat Lidl zijn eerste winkels in de Verenigde Staten ging openen was voor mij het signaal om het aandeel Kroger binnen vijf maanden weer te verwijderen uit de dividendportefeuille. Dat gebeurde op 8 maart bij een koers van $28,95, waardoor er uiteindelijk nog een klein winstje van 1,2% werd behaald met Kroger.

Sindsdien ging het snel bergafwaarts met het aandeel, met vooral een hoofdrol voor Amazon, dat aankondigde Whole Foods over te nemen en daarmee de hele sector nog verder naar beneden duwde. Kroger kwam vorig week opnieuw met zwakke kwartaalcijfers en waarschuwde dat de marges en omzet voor de rest van 2017 lager zullen zijn dan verwacht. Hierop daalde het aandeel ruim 7% en werd de laagste koers in bijna vier jaar tijd aangetikt op $20,41. Op de huidige koers van $21,34 verliest het aandeel Kroger dit jaar liefst 38%.

Voor de dividendportefeuille werd het aandeel Kroger, zoals gezegd, gelukkig verkocht voor de grote daling, die voor een belangrijk deel wordt veroorzaakt door veelvraat Amazon. Minstens zo belangrijk is dat als vervanger van Kroger op 8 maart een nieuwe positie werd gekocht in CoreSite Realty. Juist dit aandeel is in 2017 een van de grootste uitblinkers in de dividendportefeuille en is inmiddels goed voor een totaalrendement van ruim 40%.

Wie het aandeel Kroger wel heeft aangehouden, kijkt helaas tegen een flink verlies aan. De kans op verbetering op korte termijn is zeer klein en ook op langere termijn blijven er veel onzekerheden aan het aandeel kleven. Wel verhoogde Kroger eerder dit jaar nog het dividend voor het twaalfde jaar op rij (+4,2%) en blijft het bedrijf voor miljarden aan eigen aandelen inkopen. Met een actueel dividendrendement van 2,3% is een houdadvies het maximale voor Kroger, dat vorige week aankondigde niet langer voorspellingen te doen over de verwachte winstgroei op langere termijn.

 


Wilt u op de hoogte blijven van alle actuele adviezen voor dit aandeel? U kunt u als abonnee aanmelden voor de alerts. Vink onderaan dit artikel het fonds aan of ga voor het volledige overzicht naar de alertspagina op onze website.


Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.